OVO JE PRAVA POBUNA! Posle Španije, još dve države ne žele da slušaju Brisel u vezi "zimskih mera štednje"
Shuterstoock

"Mi smo izneli naše predloge i nastavljamo da tvrdimo da je to pravac koji može da donese rešenja", rekao je Oikonomu, prenosi list Ekatimerini ne objašnjavajući o kakvim je predlozima reč.

Grčki list navodi da je sličnu izjavu dao danas i ministar energetike Kostas Skrekas za radio Skaj.

"Grčka se, kao i nekoliko evropskih zemalja, protivi predlogu Komisije o obaveznom smanjenju potrošnje prirodnog gasa za 15 odsto, u slučaju da se potpuno prekinu isporuke iz Rusije", naglasio je Skerkas.

ŽELE DA IZAZOVU NUKLEARNU KATASTROFU U EVROPI Marija Zaharova iznela teške optužbe na račun ukrajinske vojske

On je objasnio da se 70 odsto prirodnog gasa koji uvozi Grčka koristi za proizvodnju električne energije, i da bi smanjenje potrošnje za 15 posto predstavljalo problem za domaćinstva i preduzeća.

Štaviše, dodao je, takvo smanjenje neće pomoći da se ojačaju severne zemlje, poput Nemačke i Austrije, koje imaju najveći problem s gasom.

Prema rečima Skrekasa, Grčka je već izrazila neslaganje sa predlogom EK, i takođe preduzela sve neophodne radnje da obezbedi adekvatno snabdevanje.

On je dodao da će se o tom pitanju razgovarati i da će odluka o tome biti doneta 26. jula na Savetu ministara EU.

PESKOV BACIO KARTE NA STO Otkrio sve o zdravstvenom stanju Vladimira Putina nakon posete Iranu

Predlog Evropske komisije nije naišao na podršku ni u drugim članicama EU, napominje Ekatimerini, prenoseći izjave španskih i portugalskih zvaničnika.

"Portugalija će se usprotiviti ovoj neproporcionalnoj meri", rekao je Žoau Galaba, zamenik portugalskog ministra energetike i životne sredine u intervjuu za list Publiko, objavljenom danas.

Predlog Komisije "nije prilagođen zemljama koje nisu međusobno povezane" gasnom mrežom, kao što je slučaj s Portugalijom, naveo je on.

POLIGON ZA TESTIRANJE Ukrajina zove Zapad da im šalje oružje koje bi isprobali u ratu sa Rusijom

Lisabon je tako stao na stranu Španije,koja se juče takođe usprotivla predlogu Komisije, napominje grčki list, citirajući izjavu španske ministarke za energetiku Tereze Ribere da Madrid "ne podržava ovaj predlog", da će se "suprotstaviti nametanju obaveza".

Rojters je ranije danas preneo da su i Poljska i Mađarska izrazile neslaganje s pomenutom planom Evropske komisije.

Pre Grčke i Portugala, i Španija je rekla "NE" štednji gasa i energije

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
gege

21.07.2022 17:49

tako je , rasturaj americke poslusnike