GLOBALNO ZAGREVANJE Klimatske promene utiču na sve, požari u Evropi uzeli maha
Youtube/ Printscreen

Naučnici za ovakve vremenske katastrofe krive globalno zagrevanje, a španski premijer Pedro Sančez upozorio je da "klimatske promene ubijaju", preneo je Rojters.

Vreli talas koji je danas zahvatio Evropu proširio se i na Britaniju, gde se prognoziraju visoke temperature, veće od rekordnih 37,8 stepeni iz 2019.

Britanska nacionalna meteorološka služba izdala je svoje prvo crveno upozorenje na "ekstremne vrućine" za delove Engleske.

Očekuje se da će vrućine biti tako jake da železnički operateri upozoravaju da bi moglo da dođe do krivljenja šina, a neke škole su instalirale plastične bazene da bi pomogle deci da se rashlade.

U Španiji su požari gašeni iz helikoptera, a temperatura je bila iznad 40 stepeni Celzijusa.

Stanovnici doline Jerte, u centralnom delu zemlje, šokirani su što njihov inače hladan kraj liči na polusušni jug Španije.

Studija objavljena u časopisu "Invajarnmental riserč: klajmat" zaključila je da je velika verovatnoća da klimatske promene pogoršavaju toplotne talase, preneo je Glas Amerike.

Više od 1.000 smrtnih slučajeva do sada je registrovano u toplotnom talasu koji je trajao skoro nedelju dana u Portugalu i Španiji.

Temperature u Španiji dostigle su čak 45,7 stepeni Celzijusa.

Meteorološka služba te zemlje je saopštila da se očekuje da toplotni talas prestane danas, ali da će temperature i dalje ostati "nenormalno visoke".

U Francuskoj su se šumski požari sada proširili na 11.000 hektara u jugozapadnom regionu Žirond, a više od 14.000 ljudi je evakuisano, saopštile su regionalne vlasti.

Jak potres u Rumuniji - Alo.rs


Francuska je izdala crvena upozorenja za nekoliko regiona, a stanovnici su pozvani da budu izuzetno oprezni.

U Italiji, gde su proteklih dana buknuli manji požari, prognostičari očekuju da će narednih dana temperature biti iznad 40 stepeni.

Slične temperature zabeležene su u Portugalu, gde je od toplotnog talasa umrlo 659 ljudi.

U toj zemlji je već vladala ekstremna suša.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading