UPRKOS PROTESTIMA GRAĐANA Parlament Severne Makedonije prihvatio francuski predlog!
Foto: Printscreen

Severna Makedonija sad može da počne pristupne pregovore sa Evropskom unijom. Kako prenose skopski mediji, poslanici se nisu izjašnjavali "za" ili "protiv" pregovaračkog okvira koji je predložila Francuska dok je predsedavala Evropskim savetom u prvoj polovini godine, već za zaključke koji Vladi daju pravac i obavezuju je šta je to o čemu može da se pregovara u procesu integracija u EU.

Glasanje je prošlo bez poslanika VMRO-DPMNE i Levice, koji su napustili sednicu Sobranja, zato što nije prihvaćen zahtev poslanice Dafine Stojanoske za pauzu od sat vremena nakon završetka rasprave o francuskom predlogu pregovaračkog okvira.

Poslanici VMRO-DPMNE i Levice tražili su odbacivanje francuskog predloga, koji, prema njihovim rečima, vodi direktnoj asimilaciji makedonskog naroda i dugotrajnoj opstrukciji evropskog puta Severne Makedonije.
Sa druge strane, poslanici vladajuće koalicije uvereni su da ovaj pregovarački okvir nudi nepovredivost makedonskog identiteta, kao i početak pregovora za punopravno članstvo u Uniji.
Trećeg dana rasprava u parlamentu je nastavljena u atmosferi sličnoj onoj juče i u četvrtak tokom koje su poslanici opozicije opstruisali izlaganje kolega iz vladajuće većine.

U međuvremenu, preneli su skopski mediji, grupa građana i danas je okupljena ispred parlamenta i protestuje protiv francuskog predloga.

Demonstranti, navodi se, bacaju i toalet papir prema zgradi parlamenta.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading