IZ NEMAČKE PORUČUJU ZABRINUTO "Cena gasa utrostručiće se 2023, stiže nam kriza kakvu još nikad nismo imali"
Printscreen

Cena gasa utrostručiće se 2023., stiže nam kriza kakvu još nikad nismo imali'

- Cena gas utrostručiće se 2023.,stiže nam kriza kakvu još nikad nismo imali'

Nemačka se priprema za "najveću krizu koju je zemlja ikad imala", kako je sadašnju situaciju opisao predsednik Nemačke zadruge poslodavaca Rajner Dugler upozoravajući na mogući energetski slom na jesen zbog smanjenja ili čak potpune obustave isporuka ruskog plina.

Reč je o opciji koja je itekako realna, s obzirom na to da su u utorak i iz Gazproma poručili kako nema nikakvih garancija nastavka sigurnog delovanja gasovod Severni tok 1, koji povezuje Nemačku s plinskim poljima u Rusiji. Dulger ozbiljno upućuje na mogućnost da isporuke ruskog plina budu sasvim obustavljene, što bi imalo katastrofalne posledice za nemačku industriju, kao i na domaćinstva.

- Moramo biti iskreni i reći da ćemo izgubiti prosperitet koji smo imali dosad,-  otvoreno upozorava Dulger, a apokaliptične najave poslodavaca mogu se shvatiti i kao pritisak na nemačku vladu da pokuša pronaći rešenje s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, iako to neće automatski dovesti do ukidanja sankcija.

HLADAN TUŠ ZA ANKARU F-16 ide u Tursku ali ima poseban uslov - Alo.rs

Grejanje na 19 stepeni

U slučaju obustave isporuka plina doći će do eksplozije cene tog energenta, što će pak automatski rezultirali i povećanjem cene plina za domaćinstva.

- Tada će se cene najmanje utrostručiti, iako su se cene već sad udvostručile", upozorava Dulger.

Zbog toga distributeri plina u Nemačkoj pozivaju građane na štednju, koja je već uzela maha, a u nemačkoj javnosti vode se bizarne rasprave o tome koliko treba trajati tuširanje, dok su stanodavci najavili snižavanje temperature grrejanja na plin u noćnim satima.

 Rusija je prestala da isporučuje plin Nemačkoj preko važnoga baltičkog gasovoda Severni tok 1 zbog radova na održavanju. Iako je predviđeno da radovi traju do 21. jula, nije jasno hoće li plin nakon toga ponovno poteći.

Turbina koja je nužna za normalno delovanje gasovoda bila je na popravci u Siemensovom pogonu u Kanadi, a iz Siemensa su najpre poručili da turbinu zbog sankcija neće moći da dostave, no potom su, na pritisak iz Nemačke, u Kanadi ipak pristali na izuzetak. Turbina bi trebala biti u najkraćem roku dostavljena u Rusiju.

Međutim, osim tehničkog, ovde postoji i politički problem, s obzirom na to da se u Nemačkoj boje da bi ruski čelnik Putin mogao doneti odluku o obustavi isporuka plina Nemačkoj, iako je teško zamisliti da bi se Putin u ovom trenutku odlučio odreći izdašne zarade zbog aktuelnih astronomskih cena plina na tržištu. Međutim, čak i kada bi se odlučio na takav korak, onda bi samo iskoristio oružje koje mu je u ruke dala sama Nemačka, najveća evropska zavisnica o ruskim energentima. Teško je, naravno, shvatiti kako je tako ozbiljna i gospodarski moćna zemlja poput Nemačke sebi dopustila da se nađe u ovako nezavidnoj situaciji.

SAD UKINULE SANKCIJE Neočekivan potez Amerikanaca prema Rusiji, od sada važe nova pravila za ove dve kompanije - Alo.rs

Uprkos ruskoj okupaciji i aneksiji Krima, a zatim i ruskoj intervenciji na istoku Ukrajine, Nemačka je, a s njom i dobar deo Evrope, sve vreme insistirala na energetskoj saradnji s Rusijom kao da se ništa nije dogodilo, a umjesto da postupno smanjuje svoju zavisnost o ruskim energentima, Nemačka je tu zavisnost povećavala. I sada se koprca u Putinovoj zamci. Čak je i mala Hrvatska uz podršku EU uspela izgraditi LNG terminal kojim je osigurala diverzifikaciju potrebnih pravaca, dok velika i moćna Nemačka tek sada najavljuje gradnju takvog terminala.

Dok se Nemci pripremaju za nestašicu plina, šefica Evropske komisije Ursula von der Lajen, koja je takođe Nemica, ovih je dana upozorila da bi smanjenje grejanja za samo dva stepena i podizanje temperature u klima uređajima za dva stepena uštedelo istu količinu energije koja se isporučuje gasovodom Severni tok 1.

Rusija je već potpuno obustavila isporuku plina za 12 zemalja EU, a Evropska komisija predstaviće 20. jula svoj plan, nazvan "Paket priprema za zimu", u kojem će biti mere koje će Evropi pomoći prebroditi iduću zimu. Predviđeno je grejanje javnih prostorija na najviše 19 stepeni. Hrvatska vlada zasad nema vlastite posebne mere, nego čeka objavu evropskog plana.

SNAŽAN ŠAMAR ERDOGANU Američki saveznik odobrio, zavijorila se zastava! - Alo.rs

Najveći izazov za Orbana

Međutim, čini se da su evropske mere za neke zemlje već zakasnile.

Mađari već nekoliko dana protestuju ispred zgrade parlamenta zbog ukidanja dugogodišnjeg ograničenja cena režija za domaćinstva, povećanja poreza malim preduzećima i zbog odluke kojom je zabranjen izvoz goriva, zbog čega se očekuje nagli skok cena struje i plina.

 Reč je o najvećem izazovu za Orbana od dolaska na vlast pre 12 godina jer se situacija naglo pogoršava, inflacija raste, a forinta beleži rekordan pad. Zbog sličnih razloga u sredu je italijanska vlada dospela na rub pada – populistički Pokret pet zvezdica nije podržao zakonodavni paket s merama pomoći preduzećima i građanima zbog energetske krize uzrokovane ratom u Ukrajini, za koji je Mario Dragi vezao opstanak svoje vlade.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading