TEŽAK ZADATAK Kišida pozvao na partijsko jedinstvo nakon ubistva Abea
EPAA/Rodrigo Reyes Marin

Kišidina vladajuća Liberalno-demokratska partija (LDP) i koalicioni partner Komeito obezbedili su čvrstu većinu u gornjem domu parlamenta na izborima u nedelju, koji su prošli u senci ubistva bivšeg predsednika LDP Abea u petak, na koga je izvršen atentat tokom izborne kampanje, preneo je AP.

Kišida je rekao da će ujedinjenje partije biti težak zadatak bez Abea, koji je i nakon odlaska sa mesta premijera 2020. godine ostavio jaku političku frakciju iza sebe.

- Zbog toga što smo izgubili velikog lidera, nepobitna je činjenica da smo oštećeni na mnogo načina. Naša partija se mora ujediniti dok se susrećemo sa teškim pitanjima - kazao je Kišida.

Na nedeljnim izborima, koalicija predvođena LDP osvojila je 146 mesta u gornjem domu koji sačinjava 248 mesta.

Ovaj rezultat znači da bi Kišida mogao da vlada neometano do narednih izbora 2025. godine i da mu omogući da radi na dugotrajnim zacrtanim ciljevima.

NEMAČKI VOJNICI NEMAJU NI GAĆE "Regali su prazni, tenk ne može da se kupi u supermarketu" - Alo.rs

Ranije u toku dana, američki državni sekretar Entoni Blinken sreo se sa Kišidom kako bi izrazio saučešće zbog ubistva Abea i da japanskom premijeru lično uruči pismo predsednika DŽozefa Bajdena, namenjeno Abeovoj porodici.

- Želimo da znaju da duboko saosećamo zbog gubitka i na privatnom nivou. Uglavnom, ovde sam zbog toga što su SAD i Japan više nego saveznici. Mi smo prijatelji - naveo je Blinken.

On je dodao da je Abe "uradio mnogo više nego ostali kako bi uzdigao odnose sa SAD i Japanom na viši nivo".

Blinken je najveći američki zvaničnik koji je posetio Japan nakon smrti Abea, bdenje i sahrana prvog japanskog premijera posle Drugog svetskog rata se očekuje narednih dana.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading