ZVANIČNO SAOPŠTENJE DPS Vlada izgubila podršku zbog napuštanja evropske agende
Foto: Printscreen/Youtube

Predsedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) saopštilo je da je Vlada izgubila podršku te stranke zbog, kako su ocenili, napuštanja evropske agende.

Poručili su da ostaju apsolutno posvećeni političkim procesima koji vode do članstva Crne Gore u EU.

Naveli su da je Klub poslanika DPS-a ovlašćen da u toku naredne nedelje preduzme adekvatne pravne radnje u Skupštini.

"Na danas održanoj sednici Predsedništva Demokratske partije socijalista, kojom je predsedavao predsednik partije Milo Đukanović, izraženo je žaljenje zbog promene političkog kursa Vlade Crne Gore kojom je, suprotno političkom sporazumu o njenom formiranju, Vlada napustila prioritetni zadatak ispunjavanja obaveza iz agende evropskih integracija i ishitreno, neodgovorno i bez konsultacija sa stručnom javnošću ušla u zaključivanje Ugovora sa SPC čime je nanela neprocenjivu štetu državnim interesima Crne Gore.

Takvom promjenom prioriteta od strane Vlade propuštena je prilika da se obezbedi snaženje konsenzusa građanske, proevropske politike, a umesto toga, potpuno bespotrebno i autodestruktivno potencirane su stare podele u Crnoj Gori čime je ozbiljno ugrožena iznenadno ukazana šansa da naša Crna Gora, kao država koja već dugo prednjači u procesu pregovora sa EU, u dogledno vreme postane i njena prva sledeća članica.

Uprkos ovakvom negativnom obrtu, Demokratska partija socijalista će, bez odlaganja, u Skupštini Crne Gore nastaviti komunikaciju sa svim parlamentarnim partijama u cilju dolaska do optimalnih rešenja u vezi sa pitanjima koja zahtevaju širi politički konsenzus.

Na sednici je konstatovano da je Demokratska partija socijalista, nakon pada 42. Vlade Crne Gore, davanjem manjinske podrške u Skupštini nastojala da obezbedi pretpostavke za dostizanje kvalifikovane većine, čime bi bilo omogućeno imenovanje na ključnim pozicijama u pravosuđu. Na taj način Crna Gora bi dobila završna merila u poglavljima 23 i 24, i time učinila izvesnom svoju evropsku budućnost.

U tom kontekstu, DPS je i u procesu pregovora i u toku rada Vlade, pokazivao maksimalnu širinu, kooperativnost i spremnost za postizanje kompromisa, upravo pretpostavljajući ključni strateški državni interes dnevnopolitičkim razlikama i razmiricama među konstituentima novoformirane parlamentarne većine.

Ipak, Ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, izglasan bez prethodne javne rasprave, uz mnogobrojne manjkavosti koje su javno saopštene od stručne javnosti, predstavnika NVO sektora i brojnih političkih subjekata, a čija sadržina značajno ugrožava državne interese Crne Gore, pitanje je od najvišeg nacionalnog značaja, preko koga nemamo pravo da pređemo bez adekvatnog i jasnog političkog odgovora.

Kako bismo izbegli današnji scenario, više puta smo, tokom prethodne nedelje upozoravali da se ovo pitanje ne može rešavati ishitreno, te da je bilo nužno uključivanje stručne i naučne javnosti, kako bi se u inkluzivnom procesu došlo do finalne sadržine teksta koji na adekvatan način štiti interese države Crne Gore.

Predsedništvo je konstatovalo da, kako navedeni apeli nesu urodili plodom, već je sasvim suprotno, iskazano neshvatljivo odsustvo volje za sadržajnim dijalogom koje je u finalu rezultiralo Vladinim faktičkim napuštanjem evropskog kursa, nije ostavljen prostor za dalje pružanje podrške manjinskoj Vladi.

Zbog svega navedenog, Predsedništvo je jednoglasno donelo odluku da uskrati podršku 43. Vladi Crne Gore i ovlastilo Klub poslanika Demokratske partije socijalista da u toku naredne nedelje preduzme adekvatne pravne radnje u Skupštini Crne Gore", saopšteno je iz Predsedništva DPS-a.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading