PREDSEDNIK MEKSIKA: Srušićemo Kip slobode ako Asanž završi u američkom zatvoru
EPA/PETER FOLEY

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador kaže da bi simbol slobode Amerike mogao da izgubi značenje ako Vašington odbije da povuče optužbe protiv suosnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, koji se suočava sa 175 godina zatvora.

„Ako ga odvedu u Sjedinjene Države i bude osuđen na maksimalnu kaznu i da umre u zatvoru, moramo započeti kampanju za rušenje Kipa slobode“, rekao je Lopez Obrador na konferenciji za novinare u ponedeljak. Kad bi Vašington osudio Asanža, potvrdio bi da svetski poznati spomenik u njujorškoj luci „više nije simbol slobode“, nastavio je.

Njegove izjave usledile su nakon kritika koje su tokom vikenda objavili "Vašington post" i nevladina organizacija Reporteri bez granica, u kojima se kritikuje meksička vlada zbog navodnog neuspeha da zaštiti novinare.

Zastupnička grupa novinara pozvala je meksičku vladu da „prepravi mehanizme za zaštitu medijskog osoblja“, insistirajući da je većina od 12 novinara koji su do sada ubijeni ove godine u Meksiku ubijena zbog svog rada.

PREDSEDNIK MEKSIKA: Srušićemo Kip slobode ako Asanž završi u američkom zatvoru

Foto: EPA/ISAAC ESQUIVEL

 

Međutim, predsednik, koji je nadaleko poznat po svojim inicijalima AMLO, odbacio je izveštaj kao „klevetničku kampanju protiv vlade Meksika“.

Meksički lider je nabacio ono što je nazvao licemerjem medijskih organizacija koje su željno objavljivale informacije o američkim ratnim zločinima u Avganistanu i Iraku koje je dobio i objavio "Vikiliks" pre nego što su se okrenuli protiv osnivača organizacije.

„Kada je ova informacija objavljena, različiti mediji su učestvovali (u njenom objavljivanju). Pristali su da objave sve informacije jer su smatrali da je to doprinos odbrani ljudskih prava, slobodi izražavanja, a ne da nastavljaju sa duplim pričama, lažima, pričanjem jednog, a rađenja drugog“, rekao je on.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading