REAGOVALA VLADA NORVEŠKE Zaustavljen štrajk u energetskom sektoru
Foto: Printscreen

"Radnici se vraćaju na posao što je pre moguće", rekao je prvi čovek Ledernea Audun Ingvartsen u intervjuu Rojtersu.

Norveški radnici na morskim naftnim i gasnim platformama sinoć u ponoć su počeli štrajk.

Ova akcija, u kojoj su radnici tražili povećanje plata kako bi kompenzovali rastuću inflaciju, došla je usred visokih cena nafte i gasa, pri čemu je snabdevanje Evrope prirodnim gasom postalo kritično nakon smanjenja ruskog izvoza.

Energetska kompanija Ekvinor je saopštila da je pokrenuto zatvaranje tri polja u Severnom moru kao rezultat štrajka.

Norveška proizvodnja nafte i gasa biće danas manja za 89.000 barela naftnog ekvivalenta dnevno, od čega proizvodnja gasa čini 27.500 barela naftog ekvivalenta, naveli su iz Ekvinora.

Smanjenje proizvodnje gasa u toj zemlji će sutra opasti još više na ukupno 292.000 barela ekvivalenta nafte dnevno, ili za 13 odsto, prema proceni Ekvinora, dok će proizvodnja nafte biti smanjena za 130.000 barela dnevno, što je otprilike oko 6,5 posto norveške proizvodnje "crnog zlata", prema računici Rojtersa.

Eskalacija štrajka mogla je do subote da dovede do zaustavljanja skoro jedne četvrtine norveške proizvodnje gasa, i oko 15 odsto proizvodnje nafte, dodaje britanska agencija.

Štrajk je počeo u ponoć po lokalnom vremenu (22:00 GMT) na tri polja - Gudrun, Oseberg Jug i Oseberg Istok, i proširiće se na još tri polja - Kristin, Hejdrun i Asta Hansten - od ponoći u sredu, precizira se u tekstu.

Komentari (0)

Loading