"BESNI PAS" UDARIO NA PUTINA Rusija vene pred našim očima
Foto: Printscreen

- Imamo izreku u Americi – nacije sa saveznicima cvetaju, nacije bez saveznika venu – i vidimo kako Rusija vene pred našim očima - rekao je bivši ministar odbrane u petak, prenosi CNN .

Upitan koje vojne pouke mogu da se izvuku iz dosadašnjeg rata u Ukrajini, bivši marinac je odgovorio:

- Jedna lekcija je da ne stavljate nesposobne generale na čelo operacija.

On je vojni učinak Rusije opisao kao "patetičan" i požalio se na "taktičku nesposobnost, operativnu glupost i glupi strateški napor" ruske operacije, navodi CNN.

 

 

Matis je takođe govorio o prethodnim naporima SAD da pokušaju da uvedu Rusiju u "zajednicu nacija", ali je rekao da to nije moguće sa Vladimir Putinom na čelu.

- Tragedija našeg vremena je u tome što je Putin lik (koji dolazi) direktno iz Dostojevskog. Svake noći on ide u krevet ljut, svake noći uplašen, svake noći ide u krevet sa mišlju da je Rusija okružena noćnim morama i to je ono što vodi njegove postupke - rekao je Džejms Matis.

 

 

Putin je iz svog kruga uklonio sve one koji se s njim nisu slagali, pa je "verovatno mislio da će ga Ukrajinci dočekati", dodao je bivši šef Pentagona.

Džejmsa Matisa, rezervnog generala od 2013. godine, bivši predsednik Donald Tramp imenovao je za ministra odbrane u decembru 2016, nakon pobede na predsedničkim izborima.

 

 

Služio je u marinskom korpusu i bio je popularna ličnost u oružanim snagama. Predvodio je Centralnu komandu, koja nadgleda vojne operacije SAD na Bliskom istoku i u južnoj Aziji i poznat je po svom živopisnom jeziku. Ne libi se da kaže da je posao američke vojske da ratuje. Nadimak mu je "Besni pas".

Sve o ratu u Ukrajini čitajte u BLOGU UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Alo

03.07.2022 09:14

ZAPAD umire, ali to ne moze da prihvati.