SRBI U STRAHU OD AJKULE UBICE! Zatvorena plaža u Hurgadi zbog fatalnog napada iz mora
Shutterstock
SRBI U STRAHU OD AJKULE UBICE! Zatvorena plaža u Hurgadi zbog fatalnog napada iz mora

Shutterstock

 

U blizini Hurgade, rizortu „Sal Hašiš“, u petak predveče ajkula je napala ženu u moru i otkinula joj ruku i nogu, zbog čega je ubrzo podlegla povredama. Nastradala je austrijska državljanka Elitabet Skvajer (68), koja je bila udata za Egipćanina i živela u Hurgadi.

Nesrećna žena je, kada ju je ajkula ščepala, pokušala da se dočepa obale pomoću preostale noge, a svedoci koji su sa kopna posmatrali ovaj stravičan događaj rekli su da je voda bila puna krvi, te da niko nije imao hrabrosti da skoči i pomogne Austrijanki. Oni su pokušali bukom da zaplaše i oteraju ajkulu, ali nisu uspeli. Ipak, žena je nakon velike borbe uspela da se domogne obale.

Glavni osumnjičeni - mako ajkula

SRBI U STRAHU OD AJKULE UBICE! Zatvorena plaža u Hurgadi zbog fatalnog napada iz mora

Shutterstock

 

Mako ajkula je jedna od najbržih riba. Može da dostigne brzinu od 60 kilometara na čas i da naraste i do tri metra dužine. Naseljava sva svetska mora, a kada se nađete oči u oči s njom možete očekivati fatalan ishod. Kada dođe do napada, ona prvo ugrize žrtvu, a nakon toga počinje da kida delove tela.

- Video sam da joj je otkinuta ruka do lakta... Ajkula ju je zgrabila i vrtela, dok joj je kidala udove. Kada je uspela da se dokopa obale, ubrzo je stigla hitna pomoć. Video sam kako pokušavaju da je reanimiraju, dugo su to radili, ali je, nažalost, umrla zbog preteških povreda. Nije imala šanse, iskrvarila je nasmrt - rekao je očevidac, koji je dodao da su ljudi koji su bili u moru u trenutku napada vrišteći pobegli iz vode.

Tragedija se desila oko 19 sati, u vreme kada je uveliko zabranjeno kupanje u tom delu mora. Egipatske vlasti su odlučile da zbog smrtonosnog napada ajkule zatvore sve okolne plaže u naredna tri dana.

Omiljeno letovalište Srba

Hurgadu godišnje poseti oko 20.000 srpskih turista. Iako u Crvenom moru živi čak 44 vrste ajkula, od kojih je samo nekoliko opasnih po ljude, napadi ovih predatora ovde su retka pojava.

Ronilac Radenko Čalić, koji se nalazi u ovom letovalištu, rekao je da je za napad odgovorna najverovatnije tigar ili mako ajkula.

„Regija kod hotela ’Tropitel’ je otvoreno more. Naravno, niko sem ispravnog sonara ne može da utvrdi da li ajkula ima ili nema. Nije bitno mesto, bitan je niz događaja - hranjenje, bacanje otpada od ribarenja... Velika jata tuna su bila tamo i verovatno ih prate predatori kao što su ajkule tigar, mako, čekićare...“, napisao je Čalić na Fejsbuku, objasnivši da je ajkula najverovatnije pomešala ženu sa svojim prirodnim plenom. Kako je dodao, veliki problem predstavlja baš kršenje zabrane hranjenja riba radi njihovog gledanja.

Pronađeni ostaci još jedne žrtve?

Prema nezvaničnim saznanjima, policija je pronašla ostatke još jedne žrtve napada ajkule.

Sumnja se da je reč o ženskoj osobi, a istraga je u toku.

„Stvara se navika hranjenja i velikih riba poput ajkula, koje dolaze na ta mesta. Čujem da su u ovom slučaju ribari čistili ribu, a krv, glave i iznutrice su kao zvono za večeru ajkulama. Upamtite, poštujte zabrane! Nisu bez veze, ma kako nam se to činilo u prvi momenat. Ima smisla, more je stanište ajkula i moramo ih poštovati“, napisao je Čalić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading