GENERALNI SEKRETAR NATO: Proces se odvija nezabeleženom brzinom i to je sada neizbežno
EPA

"Već ćemo na samitu doneti odluku da pozovemo Švedsku i Finsku da postanu članice, to je do sada nezabeležena brzina", saopštio je Stoltenberg novinarima po dolasku na samita NATO-a, prenosi Rojters. Dve zemlje podnele su zahtev za članstvo u Alijansi sredinom maja, navodi britanska agencija.

Posle poziva, potrebno je sprovesti proces ratifikacije u 30 parlamenata. To uvek potraje neko vreme, ali takodje očekujem da će to proći prilično brzo, jer su saveznici spremni da pokušaju da se taj proces ratifikacije odvija najbrže moguće", pojasnio je generalni sekretar NATO.

Foto: Shutterstock

 

Stoltenberg je po dolasku na samit alijanse u Madridu rekao i da se saveznici NATO-a sastaju u trenutku u kom se članice alijanse suočavaju s najvećim izazovom od Drugog svetskog rata zbog rata u Ukrajini, kao i da će "ovo biti istorijski i samit izrazitih promena“, prenosi Rojters.

Zelenski razgovarao sa Stoltenbergom uoči NATO samita

Stoltenberg je naveo da će se saveznici dogovoriti o odvraćanju kako bi do sledeće godine mogli da rasporede više borbenih formacija i dobiju više unapred postavljene opreme u istočnoj Evropi.

Generalni sekretar NATO je govorio i o Kini, i poručio da ona predstavlja izazov za vrednosti i interese Alijanse i da ona mora da uzme u obzir posledice kineskog ulaganja u moderno oružje dugog dometa po svoju bezbednost.

Stoltenberg očekuje i "veoma važnu odluku" u vezi sa izazovima sa kojima se suočava Severnoatlantski savez na svom južnom krilu i o terorizmu.

Komentari (1)

Loading
Istina

30.06.2022 22:27

Nezrelo I neodgovorno rukovofstvo EU. Oni zele rat.