DOLAR ODLAZI U PROŠLOST? Lideri najmoćnijih zemalja sveta o stvaranju nove valute
Foto: EPA/ MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL

Rusija je i puno pre ovog samita učvrstila svoje veze s nekim od članica grupe, pogotovo Indijom i Kinom, kroz plasman energenata koje više ne može da plasira na zapadna tržišta zbog zapadnih sankcija.

Grupa zemalja BRIKS-a treba da se fokusira na stvaranje alternative hegemoniji američkog dolara u globalnim transakcijama, što Vašingtonu daje prednost nad njegovim protivnicima, rekao je Marko Fernandes, istraživač Trikontinentalnog instituta za društvena istraživanja.

„Želeo bih da podvučem jedan aspekt koji je za mene od strateškog značaja – naime, stvaranje alternative hegemoniji američkog dolara“, rekao je ekspert na konferenciji na Institutu za finansijske studije Čongjang Renmin Univerziteta u Kini, pod naslovom „BRIKS: Nova budućnost globalnog razvoja“.

Prema njegovom mišljenju, ova američka valuta će još dugo zadržati vodeću ulogu u globalnim transakcijama, ali kako tvrdi, protivmere treba preduzeti što pre.

„Ne samo da Sjedinjenim Državama daje značajnu ekonomsku prednost, već im obezbeđuje i moć u odnosu na protivnike“, nastavio je ekspert.

„Nakon što su rezerve i imovina vredna desetine milijardi dolara konfiskovana iz zemalja poput Venecuele, Irana i Avganistana, odluka SAD i EU da zamrznu ruske rezerve u vrednosti od preko 300 milijardi dolara podigla je uzbunu širom sveta, naglašavajući potrebu da se pronađe alternativa dominacija dolara“.

Četrnaesti samit BRIKS-a održan je u formatu video konferencije 23. juna. Dnevni red događaja obuhvata globalni razvoj, svetske ekonomske probleme i pitanja povećanja uloge zemalja u razvoju. Ove godine, Kina ima rotirajuće predsedništvo nad organizacijom.

Sve najnovije vesti o ratu u Ukrajini čitajte u našem blogu uživo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading