VRTOGLAVO BRZ RAST CENA U BRITANIJI Inflacija u maju dostigla 9,1%
Epa

 Cene nastavljaju da rastu najbržim tempom u poslednjih 40 godina kako troškovi goriva, energije i hrane i dalje rastu. Inflacija u Velikoj Britaniji, stopa po kojoj cene rastu, porasla je na 9,1 odsto u 12 meseci do maja, sa 9 odsto u aprilu, saopštila je Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS).

Brojka je sada na najvišem nivou od marta 1982. godine, kada je iznosila 10,2%. Banka Engleske upozorila je da će inflacija ove godine dostići 11 odsto. Inflacija je tempo kojim cene rastu. Na primer, ako flaša mleka košta 1 funtu i to poraste za 5 penija u poređenju sa godinom ranije, onda je inflacija mleka 5%. Grant Ficner, glavni ekonomista u ONS-u, rekao je da su cene robe koja izlazi iz fabrika u maju porasle najbržom stopom u poslednjih 45 godina, podstaknute "široko rasprostranjenim rastom cena hrane".

Potresne slike katastrofalnog zemljotresa obilaze svet! (FOTO/VIDEO) - Alo.rs

G. Ficner je dodao da je cena sirovina "skočila najbržim tempom do sada". Ali on je rekao da su strmoglavi rast hrane i rekordno visoke cene benzina "nadoknađene" cenama odeće koje su porasle manje nego u ovo vreme prošle godine, zajedno sa padom troškova kompjuterskih igrica.

MAKRON NEMA PODRŠKU Uzalud pokušaji da obezbedi vlast u Skupštini! - Alo.rs

Odgovarajući na najnoviju stopu inflacije, kancelar Riši Sunak rekao je da vlada "koristi sve alate koji su nam na raspolaganju da smanji inflaciju i bori se protiv rasta cena". „Znam da su ljudi zabrinuti zbog rastućih troškova života, zbog čega smo preduzeli ciljane akcije da pomognemo porodicama, dajući 1.200 funti za osam miliona najugroženijih domaćinstava“, dodao je on.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading