NEMAČKA PREDSTAVILA UBICU TENKOVA Tvrde da nema premca na bojnom polju (FOTO+VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

Vozilo je dobilo nadimak „panter“, poput jednog od najboljih tenkova nacističke Nemačke.

Glavno naoružanje novog tenka je top kalibra 130 milimetara sa optimizovanim senzorima za nišandžiju, a „Rajnmetal“ ističe da je KF51 „panter“ „najsmrtonosniji tenk na današnjem bojnom polju“.

„Panter je prvi svoje vrste. Radikalno drugačiji koncept glavnog borbenog tenka koji nije ograničen zastarelom tehnologijom“, navode iz nemačkog proizvođača.

Osim svoje ubojitosti, iz „Rajnmetala“ navode da je „panter“ takođe pravljen i da pruži visok nivo bezbednosti posadi sa aktivnom, reaktivnom i pasivnom zaštitom, kao i posebnim sistemom namenjenim protiv napada odozgo, što je najveća slabost današnjih tenkova.

„Panter je takođe potpuno digitalizovan glavni borbeni tenk i dizajniran u skladu NGVA standardom. Osim toga, sistem rukovanja i skladištenja municije je potpuno automatizovan“, ističu iz „Rajnmetala“.

 

Izvršni direktor Armin Paperger rekao je i da je ovo prvi glavni borbeni tenk koji je „Rajnmetal“ samostalno i u potpunosti razvio, dodajući da će „panter" potpuno promeniti situaciju na borbenom polju.

Napredni sistem za nišanjenje omogućava 50 odsto veći efikasni domet u odnosu na prethodni top NATO standarda od 120 milimetara. Poseduje i mitraljez od 12,7 milimetara.

„Panter“ će imati mogućnost i lansiranja „HERO 120“, vrste drona samoubice, koji određeni vremenski period može da čeka u vazduhu i obruši se kada spazi neprijateljsku metu.

„Rajnmetal“ će biti spreman da uđe u serijsku proizvodnju novog borbenog tenka u narednih 30 meseci kada će kompanija početi i da prima prve porudžbine.

Međutim, naziv novog tenka je više nego kontroverzan, budući da je jedan od najvažnijih tenkova iz nacističkog perioda nosio isto ime, „Panzerkampfwagen V Panther“

Nacistička Nemačka je 1943. godine izbacila na ratište prve „pantere“. Kao srednje težak tenk bio je namenjen, pre svega, obračunu sa sovjetskim tenkovima T-34 i KV (Kliment Vorošilov), koji su beležili velike uspehe u borbi protiv Vermahta na Istočnom frontu.

„Panter“ se u Drugom svetskom ratu isticao po brojnim stvarima. Bio je prilično dobro oklopljen (posebno spreda), a kosi oklop predstavljao je veliko unapređenje u odnosu na druge nemačke tenkove tog doba. Bio je relativno brz. Kasnije verzije bile su i mnogo pouzdanije od prethodnih, mada u vojnim krugovima postoji konsenzus da je tenk i dalje bio prekomplikovan za proizvodnju i popravku.

Ipak, ono što je bilo najimpresivnije je glavno naoružanje – protivtenkovski top kalibra 75 milimetara, posebno prilagođen za „pantera“. Dužina cevi i veće punjenje granata omogućavale su projektilima izuzetno veliku brzinu i, samim tim, probojnu moć.

Iako ne tako velikog kalibra, „panterov“ top imao je izuzetni protivtenkovski potencijal i mogao je da uništi bilo koji saveznički tenk.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading