Trampa optužuju za državni udar!
Tanjug

Komisija navodi da nije reč o spontanim neredima već "pokušaju puča" i direktnom rezultatu pokušaja poraženog predsednika da poništi rezultat izbora 2020.

 

 

Uz emitovanje 12-minutnog video snimka smrtonosnog nasilja, koji do sada nije javno prikazan, i iznenađujuća svedočenja najbližih Trampovih saradnika, komisija je uz brojne detalje iznela argument da su Trampove ponavljane laži o izbornoj prevari i javni pokušaj da zaustavi proglašenje pobede Džozefa Bajdena doveli do napada i ugrozili američku demokratiju.

“Demokratija je i dalje u opasnosti", upozorio je predsedavajući komisije, demokratski kongresmen iz Misisipija Beni Tompson na pretresu koji je održan sinoć u 8 sati uveče u udarnom televizijskom terminu, kako bi ga videlo što je moguće više Amerikanaca.

On je dodao da je 6. januar bio "kulminacija pokušaja puča, drski pokušaj, kako je to jedan izgrednik rekao ubrzo posle 6. januara, da se zbaci vlada" i da "nasilje nije bilo slučajnost".

Rat u Ukrajini, 107. dan - Alo.rs

Komisija je emitovala video snimak, koji ranije nije javno prikazan, u kojem bivši sekretar za pravosuđe Bil Bar izjavljuje da je rekao Trampu da su tvrdnje o nameštenim izborima obična glupost. Na drugom snimku, ćerka bivšeg predsednika Ivanka Tramp svedočila je da poštuje Barovo mišljenje da nije bilo izborne krađe.

Na nekim od snimaka vide se lideri ekstremističkih organizacija "Čuvari zakletve" i "Ponosni momci" kako se pripremaju da upadnu u Kapitol da bi se borili za Trampa.

“Predsednik Tramp je okupio nasilnu rulju", izjavila je republikanka Liz Čejni, članica Predstavničkog doma iz Vajominga i potpredsednica komisije, koja je vodila veći deo pretresa.

U sali su se čuli glasni uzdasi iznenađenja kada je Čejni pročitala jedno svedočenje prema kojem je, kada je Trampu rečeno da rulja u Kapitolu skandira da potpredsednik Majk Pens "treba da visi", Tramp odgovorio da su "možda u pravu" i da "on to zaslužuje".

OSIPA SE MOĆ AMERIKE? Četiri zemlje rekle Bjadenu NE, a ovo je njegova reakcija - Alo.rs


Predsednik Bajden, koji je u Los Anđelesu prisustvovao Samitu zemalja američkog kontinenta, izjavio je da će mnogi gledaoci "po prvi put videti brojne detalje o događajima 6. januara".

Tramp je u svom komentaru na izveštaj komisije ponovo odbacio celu istragu i čak objavio na društvenim mrežama da je 6. januar "predstavljao najveći pokret u istoriji naše zemlje",a republikanci iz Odbora za pravosuđe u predstavničkom domu su na Tviteru napisali: "Sve. Stare. Vesti".

 

Komentari (1)

Loading
Srba

10.06.2022 15:26

Možda Tramp nije bio neki predsednik za Amerikance, Bajden tek nije dobar predsednik za svoj narod, jer ga definitivno uništava sa svojom politikom .