BRISEL PRETI ORBANU ZBOG JEDNOG POTEZA"Suspendujte odluku ili ćete odgovarati!"
Foto: EPA/ARIS OIKONOMOU / POOL

Mađarska je ranije ove godine objavila da kamioni teži od 7,5 tona i kamioni sa stranim registarskim tablicama teži od 3,5 tona neće moći da kupuju gorivo po subvencionisanoj ceni od 1,21 evro za litar, nego po punoj tržišnoj cijeni.

Breton je rekao da to znači da vozila sa tablicama iz drugih zemalja EU moraju da plaćaju gorivo 50 do 60 odsto skuplje u odnosu na vozila sa mađarskim tablicama i da je to direktna diskriminacija, protivno pravilima EU.

On je naveo u pismu da Evropska komisija zadržava pravo da pokrene hitnu proceduru povodom kršenja pravila, što može dovesti i do sudske akcije protiv Mađarske i novčanih kazni.

Mađarska je saopštila da je mera uvedena zbog "turizma radi goriva" i povećanog saobraćaja u tranzitu, što je povećalo potrošnju goriva.

Podsećamo, vozači sa stranim registarskim tablicama više ne mogu da kupuju gas u Mađarskoj po cenama ograničenim od strane Vlade – najnižim u EU, objavila je u četvrtak Budimpešta.

Šef kabineta premijera Viktora Orbana rekao je da je mera usmerena na zaustavljanje "turista na benzinu" da zloupotrebljavaju mađarske zalihe goriva. Gergelj Guljaš je rekao novinarima, tokom redovnog brifinga da "strani kupci iskorišćavaju činjenicu da je Mađarska u stanju da održi cene benzina na 480 forinti (1,22 evra) po litru, dok su na drugim mestima u Evropi na 700-900 forinti".

Prema rečima zvaničnika, "zloupotreba" niskih cena gasa od strane turista goriva postala je stvarna tema u poslednje vreme, ugrožavajući snabdevanje njegove zemlje.

Odluka znači da se vozačima stranih registarskih oznaka sada na mađarskim pumpama naplaćuju veće tržišne cene. Vlada Viktora Orbana prvobitno je uvela gornju granicu cene gasa 15. novembra 2021. usred ubrzane inflacije.

Budimpešta je od tada produžila šemu nekoliko puta, a poslednji je stigao krajem aprila. Zajedno sa gasom, u Mađarskoj su uvedene slične granice cena za neke osnovne namirnice, poput brašna i šećera.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading