NEZAPAMĆENA INFLACIJA U TURSKOJ Cene vrtoglavo rastu iz dana u dan
Tanjug/Ap

Potrošačke cene su porasle prošlog meseca u Turskoj za 73,5 posto međugodišnje sa nivoa od 70 procenata u aprilu, objavila je danas državna agencija za statistiku, prenosi "Blumberg".

Dvadeset ekonomista je u anketi njujorške agencije predvidjalo u proseku stopu inflacije u maju od 74,7 odsto na godišnjem nivou.

ZAHAROVA: Rusija se nada da će se Turska uzdržati od pokretanja ofanzive na sever Sirije - Alo.rs

U odnosu na april, turska inflacija je prošlog meseca porasla za skoro 3,0 procenta, što je niže od posečne prognoze ekonomista od 4,0 posto.

Bazna inflacija, iz koje su izuzete volatilne cene hrane i energije, dostigla je 56 odsto.

Najveći pokretači skoka inflacije su cene hrane i energije, usled poskupljenja sirovina na globalnim tržištima do kojeg je dovelo pogoršanje situacije s ponudom i ruski napad na Ukrajinu. Turska je veliki uvoznik nafte.

Centralna banka Turske se za sada uzdržava od povećanja kamate nakon što je prošle godine smanjila referentnu stopu za ukupno 500 baznih poena. Umesto pooštravanja monetarne politike, promoviše se politika koja ima za cilj povećanje korišćenja domaće valute i stavljanje privredi na raspolaganje dugoročnih investicionih kredita, što za posledicu ima to da Turska beleži jednu od najgorih stopa inflacije na svetu, navodi "Blumberg".

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading