BUGARI SE BUNE ZBOG NESOLIDARNOSTI Pokrenućemo pitanje plaćanja ruskog gasa
Foto: Shutterstock

„Pokrenućemo pitanje plaćanja ruskog gasa na nivou EK. Stepen solidarnosti i ujedinjenja po tom pitanju trebalo bi da što veći. Ako bude izuzetaka, razmotrićemo ih i proceniti efekat njihovog uticaja na ceo sistem. U ovom trenutku, Evropska komisija je jasno saopštila da je plaćanje gasa u rubljama kršenje sankcija“, rekao je Nikolov u intervjuu za „bTB“.

S tim u vezi, ministar je napomenuo da nema dovoljno informacija o plaćanju gasa i zbog toga čeka dodatna uputstva iz Brisela.

On je dodao da će biti održan i sastanak na nivou EK o pitanju zajedničke kupovine gasa.

Nikolov je naveo da nije bilo pregovora o novom ugovoru o snabdevanju sa „Gaspromom“.

„U trenutku kada je država u ratu i očigledno je agresor, a kompanija 'Gasprom' se koristi kao političko sredstvo za stvaranje tenzija u sistemu, a u čisto komercijalnom delu, što je neprijatno, predstavlja nepredvidljivog partnera, mislim da nema razloga da komentarišemo pitanje dodatnih pregovora“, konstatovao je on.

U isto vreme, ministar energetike je potvrdio da će 8. i 23. juna dva tankera iz Sjedinjenih Američkih Država isporučiti tečni gas Bugarskoj, tradicionalno odbijajući da otkrije cenu gasa i ime dobavljača, ali napominjući da je „u trenutku potpisivanja sporazuma u SAD cena gasa bila povoljnija od cene kompanije 'Gasprom eksport'“.

Podsetimo, „Gasprom“ je 27. aprila obustavio izvoz gasa bugarskoj kompaniji „Bulgargas“ i poljskoj PGNiP zbog toga što isporuke energenta nisu platile u skladu s novom šemom isplate u rubljama.

Komentari (0)

Loading