MRAČNI SCENARIO - NEMAČKU ČEKA TALAS STEČAJEVA Kroz koronu su mnogi prošli glatko zbog državnih subvencija, sada je usledio obrt
EPA

Postoji nekoliko uzroka za takav trend – rat u Ukrajini, nova pandemija zatvaranja u Kini, prekinuti lanci snabdevanja, nestašice, veći troškovi rada i više cene, posebno energije i sirovina.

Iako Allianz Trade u poslednje vreme stalno beleži sve manje slučajeva, trend sve veće nelikvidnosti traje već nekoliko godina, kažu ekonomisti ove agencije.

“Kompanije se ne smeju zavaravati da su sigurne. Kad je u pitanju kolaps, to je to”, rekao je šef Alliance Trade za Nemačku Milo Bogaerts. Istina je, dodao je, da je u 2021. dvanaestu godinu zaredom pao broj nesolventnih firmi, ali zato su dugovi kompanija u stečaju i štete koje proizlaze iz tih stečajeva rekordne, prenosi SEEbiz.

Što to znači? Da je sveukupno manje stečajeva, ali su zato na udaru posebno veliki, objasnio je Bogerts.

Ukupni dugovi svih insolventnih kompanija u Nemačkoj lani su povećani treću godinu zaredom, za 10,5 odsto na 48,1 milijardu evra, što je najviše od 2009. godine, kada je zabeležen rekord od 73 milijarde evra. Prethodne godine dugovi su već enormno porasli – 2019. za 25,7 odsto, a 2020. za 65,3 posto.

Ove godine, procenjuje Alliance Trade, broj nesolventnih firmi će se neznatno povećati, četiri odsto na oko 14.600, no iduće će ih biti 10 odsto više, odnosno 16.130. Krajem 2023. biće ih znatno manje nego pre krize.

No, kažu ekonomisti, država je pomažući kompanijama tokom pandemije veštački smanjila broj stečajeva, što se ne uklapa u ukupno stanje ekonomije. Uz razne oblike finansijske pomoći, tokom pandemije uvedena su posebna pravila o podnošenju zahteva za stečaj, čime je sprečen talas stečajeva.

Aktuelni podaaci govore da je pao broj kompanija kojima preti stečaj.

“Iako ima mnogo izazova, finansijska situacija nemačkih firmi sada je prilično jaka, a time i njihova otpornost”, rekao je Bogerts. “Udeo onih kojima preti stečaj lani je pao na šest odsto, a državna pomoć ide napred.

Komentari (0)

Loading