NAJVEĆA INFLACIJA U POSLEDNJIH 40 GODINA Cena struje za industrijske potrošače u Nemačkoj porasla 260 odsto
SV Production

„Indeks proizvođačkih cena industrijskih proizvoda skočio je u aprilu na godišnjem nivou 33,5 odsto, što je najveći zabeleženi rast u Nemačkoj do sada“, naveo je Destatis, a prenosi Mina. Od toga, aprilski rast iznosio je 3,5 odsto.

Cene energije skočile su 87 odsto u odnosu na prošlu godinu i 2,5 odsto u odnosu na mart.

Trocifreni rast cena prirodnog gasa i dalje je glavni razlog rasta cena energije. Elektrane su morale plaćati četiri puta višu cenu nego godinu ranije, a cene su za industrijske potrošače porasle 260 odsto, a kod preprodavaca 170 odsto.

Ako se isključe energenti, ukupni indeks proizvođačkih cena je porastao mnogo manje – 16,3 odsto na godišnjem nivou i tri odsto u odnosu na prethodni mesec.

Inflacija, merena potrošačkim cenama, iznosila je u Nemačkoj u aprilu 7,4 odsto, za koliko su cene porasle u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Zbog najviše inflacije u poslednjih četrdesetak godina, u četvrtak je nemački parlament prihvatio paket mera ekonomske pomoći za građane, uključujući uvođenje mesečne karte za javni prevoz od samo devet evra u celoj zemlji.

Paket takođe uključuje smanjenje poreza za benzin i dizel za kvartalni period, čime se porez na energiju spustio na minimalni nivo dopušten u Evropskoj uniji.

I dok vlade u zemljama evrozone nastoje pomoći građanima kako bi lakše prebrodili povećane životne troškove, Evropska centralna banka (ECB) najavila je ukidanje monetarnih podsticaja, uvedenih kao pomoć ekonomiji za vreme korona krize.

Po svemu sudeći, ti podsticaji će biti ukinuti na kraju drugog tromjesečja, a potom se očekuje povećanje kamatnih stopa kako bi se suzbila inflacija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading