"BIH IMA JASNU EVROPSKU PERSPEKTIVU" Šarl Mišel prvi put u Bosni i Hercegovini
EPA RONALD WITTEK

Nakon sastanka sa članovima Predsedništva BiH obratio se medijima i govorio o viziji uređenja Evrope, što je bila i tema sastanka.

Mišel se u zgradi Predsedništva BiH sastao sa predsedavajućim Predsedništva Šefikom Džaferovićem, te članom Predsedništva Miloradom Dodikom. Zbog oporavka nakon operativnog zahvata kičme, član Predsedništva Željko Komšić sastanku nije mogao prisustvovati.

Ovo je prvi puta da Mišel boravi u poseti BiH. Na sastanku sa članovima Predsedništva razgovarali su o viziji uređenja Evrope, prenosi Srpskainfo.

Naglašeno je kako BiH ima jasnu evropsku perspektivu, a da Evropska geopolitička zajednica nije zamena za evropski put država zapadnog Balkana, već mogućnost da se u veći oblik saradnje sa EU integriraju balkanske države, iako se još uvek ne zna šta bi to tačno značilo.

"Hteo bih se zahvatiti za vašu toplu dobrodošlicu u Sarajevo. Istinski sam srećan da sam tu kako bih iznova potvrdio vaše opredeljenje EU. Dozvolite da ponovim ono što sam rekao na Bledu. Ja sam istinski uveren da Zapadni Balkan treba EU, ali jednako tako i EU treba Zapadni Balkan. Vreme je za jedan novi zamah u EU", kazao je Mišel.

Istakao je kako će se u junu održati sastanak lidera 27 zemalja članica EU sa liderima Zapadnog Balkana.

Predsednik Evropskog saveta kazao je kako posledice rata u Ukrajini osete svi podjednako na evropskom kontinentu, bez obzira da li se radi o promenama u cenama nafte, hrane ili uopšte energenata.

"Pre nekih 20 godina na samitu u Solunu izneseno je čvrsto opredeljenje evropske budućnosti za celi region kojemu moramo pristupiti na jedan novi način. Danas smo išli sa predlogom da u junu u okviru Veća, razgovaramo na temu jedne geopolitičke zajednice, formata ili platforme koji kao što je istaknuto veoma jasno, neće ni na koji način umanjiti značaj procesa evropskih integracija, već mi želimo ubrzati političku integraciju, jednu od najvećih prioriteta za EU. Zaista verujem u budućnost zacrtanu u 14 ključnih prioriteta", kazao je Mišel.

 

Komentari (0)

Loading