ruska vojska
Foto: Printscreen/Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, ilustracija

Švajcarska grupa Vetropak saopštila je danas da će otpustiti oko 400 radnka u Ukrajini zbog velikih oštećenja njene fabrike u Hostomelu tokom ratnih dejstava i da više neće moći da nastavi da ih finansira, prenosi Rojters.

Ovaj proizvođač staklene ambalaže, koji u fabrici severozapadno od Kijeva, zapošljava oko 600 ljudi, naveo je u saopštenju da je oslobodio svoje ukrajinske radnike radnih obaveza otkako je počeo ruski napad na Ukrajinu i da je nastavio da im isplaćuje pune plate.

Međutim, zbog štete od vojnih dejstava koja fabriku čine nefunkcionalnom u bliskoj budućnosti i usled neprijateljstva koja se nastavljaju u regionu, kompanija je saopstila da će morati da otpusti otprilike dve trećine ukrajinske radne snage.

Iz Vetropaka su poručili da ne planiraju da trajno zatvore fabriku i da se nadaju da će je ponovo otvoriti nakon obnove, ali da s obzirom na to da pogon neće raditi kompanija nije u stanju da nastavi isplatu plata zaposlenima.

„Svesni smo posledica koje će ovaj korak imati na naše zaposlene u Ukrajini, ali u ovom trenutku ne vidimo alternativu. Po našoj proceni, neće biti moguće odmah nastaviti proizvodnju u (Hostomelu) čak i ako se rat završi, što se trenutno ne može predvideti“, naveo je glavni izvršni direktor Vetropaka Johan Rajter.

Dodao je da je finansiranje zaposlenih direktno povezano sa proizvodnjom i prodajom staklene ambalaže. „Dakle, bez proizvodnje finansiranje (radnika) ne možemo održati", rekao je Rajter.

U Ukrajini je od početka ruskog napada izgubljeno oko 4,8 miliona radnih mesta, što čini oko 30 odsto ukrajinske radne snage, objavila je prošle nedelje Međunarodna organizacija rada, pri čemu je rat zatvorio brojna preduzeća, ugušio izvoz i naterao milione ljudi u izbeglištvo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading