DEMANTI IZ AMERIKE Turska nikoga ne uslovljava za ulazak u NATO pakt
Foto: Shutterstock

- Podrazumeva se da Turska nije iznela nikakve konkretne molbe ili zahteve - rekao je Prajs.

On je takođe saopštio da će usled nesuglasica zbog pridruživanja dve zemlje Alijansi, državni sekretar SAD Entoni Blinken u sredu, 18.maja, razgovarati na platformi Ujedinjenih nacija sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.

UKRAJINA UŽIVO Rusi napreduju kod Zolotova; Granatirana Belgorodska oblast u Rusiji; Ukrajinci pripremaju novi Marijupolj i Azovstalj (FOTO/VIDEO)

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Ankara ne može da kaže „da“ članstvu Finske i Švedske u NATO-u, jer ne može da poveruje u njihova uveravanja zbog veza sa predstavnicima Radne partije Kurdistana, koja je zabranjena u Turskoj.

Ranije je ministar inostranih poslova Finske Peka Havisto potpisao zahtev za stupanje zemlje u Severnoatlantski savez. Istovremeno, švedski premijer Magdalena Anderson izjavila je da Stokholm i Helsinki planiraju da zajedno, 18. maja, predaju zahtev u NATO.

VLADA VELIKA ZABRINUTOST Svetska zdravstvena organizacija pozvala na istragu zbog napada na zdravstvo u Ukrajini

Podsetimo, Finska i Švedska iskazale su spremnost za prekinu višedecenijsku neutralnost i pristupe NATO-u zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg podržao je tu ideju i obećao im je brzo pristupanje.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading