DRESIRANU AJKULU POSLALI DA UBIJA TURISTE? MORE CRVENO OD KRVI! Zgrabila Rusa i Ukrajinca, a onda usledile šok tvrdnje
Foto: Youtube/Printscreen

Već duže vreme na internetu se mogu pronaći tekstovi o tome kako Izraelci koriste istrenirane životinje u ratne svrhe. Ove vesti obično plasiraju mediji iz muslimanskih zemalja, a uglavnom potpadaju pod definiciju "neproverne informacije" ili čak teorije zavere. 

U tim vestima spominje se napad ajkula na turiste u Egiptu (koje je navodila izraelska tajna služba), delfini koje su Izraelci opremili da špijuniraju Hezbolah kako bi napali njihove položaje na osnovu tih informacija, kao i lešinari koje je Mosad slao s opremom za snimanje da beleže njima korisne podatke iz Saudijske Arabije. Sve ove priče, kao što rekosmo, samo su spekulacije, bez obzira što su se rasprostranile na internetu, a mi vam otkrivamo pravu istinu koja stoji iza njih.

Prema tim pričama, izraelska vojska decenijama obučava razne životinje koje koristi za špijuniranje neprijatelja, najčešće militantnih grupa povezanih za palestinskim Hezbolahom, a ponekad čak i za napade na neprijateljska uporišta i njihove vođe.

Udarne igle izraelske "životinjske vojske" su, kako teorije tvrde, lešinari i delfini, a ponekad čak i ajkule.

U decembru 2010. ajkule su napale plivače u egipatskom letovalištu na Crvenom moru Šarm el Šeik, a tamošnji zvaničnici su za ovaj napad optužili izraelsku tajnu službu Mosad. Ajkule su teško ranile, ovo je zanimljivo iz sadašnje perspektive, ruskog i ukrajinskog turistu! A nemačku turistkinju usmrtile par dana kasnije!

DRESIRANU AJKULU POSLALI DA UBIJA TURISTE? MORE CRVENO OD KRVI! Zgrabila Rusa i Ukrajinca, a onda usledile šok tvrdnje

Foto: Youtube/Printscreen

 

Egipatska televizija je prenela bizarne tvrdnje guvernera Južnog Sinaja Muhameda Abdula Fadila Šuše da su ronioci uhvatili ajkulu koja je na leđima imala GPS uređaj, objasnivši da se došlo do zaključka kako je ovu napravu instalirao Mosad. Njegov zaključak je bio da je izraelska tajna služba putem ovog uređaja direktno navodila kretanje ajkula u cilju izazivanja štete egipatskom turizmu.

OVO JE PRAVA ISTINA

Međutim, profesor Mahmud Hanafi, sa Univerziteta u Sueckom kanalu, objasnio je da morski biolozi koriste GPS uređaje za praćenje ajkula, a ne za njihovo daljinsko upravljanje.

Kasnije je objašnjeno da su ajkule, najverovatnije, nanjušile krv ovaca, čiji su leševi bacani u more nakon islamskog praznika Kurban-bajram 16. novembra, tako da je samim tim teorija o tome kako je Mosad daljinski poslao ajkule ubice na kupače kod Šarm el Šeika besmislica.

Tokom 2015. godine Hamas je optužio Mosad da koristi i delfine kako bi špijunirao njihove položaje i napadao njihove lidere. Navodno, pripadnici ratnog krila palestinske vlade, uhapsili su delfina koji je na leđima imao uređaj za špijuniranje. Oni su tvrdili da je delfin tako opremljen pušten iz izraelske podmornice i navođen do cilja. Delfin je snimao položaje Hezbolaha koji su Izraelci kasnije raketirali i u tom napadu ubili jednog od lokalnih vojnih komandanata.

DRESIRANU AJKULU POSLALI DA UBIJA TURISTE? MORE CRVENO OD KRVI! Zgrabila Rusa i Ukrajinca, a onda usledile šok tvrdnje

Foto: Youtube/Printscreen

 

"Delfin je praktično ubio našeg komandanta", izjavio je u snimku jedan od maskiranih boraca Hezbolaha, pritom pokazujući opremu koja je, navodno, skinuta sa špijuna-delfina.

A ISTINA JE...

Pošto uređaj koji je snimljen nikad nije dat na uvid stručnjacima, smatra se da je reč o klasičnoj propagandi Hezbolaha. Takođe ne postoji snimak na kojem se vidi da je pomenuta naprava pronađena baš na delfinu. 

U međuvremenu i Saudijska Arabija je optužila Izrael da ih špijunira uz pomoć životinja. Saudijske vlasti su 2011. godine optužile Mosad da šalje lešinare kako bi ih prisluškivao. To je bila reakcija nakon što su Saudijci pronašli više lešinara opremljenih GPS uređajima i prstenjem s oznakom Univerziteta u Tel Avivu.

ŠTA JE TAČNO?

Izraelci su objasnili kako se radilo o civilnom, isključivo naučnom projektu telavivskog univerziteta. Naučnici s ovog univerziteta često kače ovakve uređaje kako bi beležili ponašanje određenih životinja, njihove navike i snimili njihovo kretanje, a ista stvar se radi u mnogim delovima sveta gde nauka posmatra ponašanje životinjskih vrsta.

Zvanični odgovor Izraela bio je kako "ptice ne poznaju međunarodne granice".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading