SPREMAJU SE ZA RAT Velika Britanija i Švedska potpisale sporazum o međusobnoj odbrani
Foto: Shutterstock

"Ako bi Švedska bila napadnuta i zatražila našu pomoć, mi bismo im priskočili u pomoć", rekao je Boris Džonson na zajedničkoj konferenciji za novinare u Švedskoj.

"Ako bi jedna od dve zemlje pretrpela posledice katastrofe ili napada, Ujedinjeno Kraljevstvo i Švedska priskočile bi jedna drugoj u pomoć na različite načine", navodi se u izjavi solidarnosti. "Vojna pomoć je takođe uključena", dodala je Andreson.

Britanski premijer Boris Džonson i njegova švedska koleginica rekli su da se odnosi s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nikada više ne mogu normalizovati nakon invazije na Ukrajinu.

Džonson se sastao sa švedskom premijerkom Magdalenom Anderson kako bi razgovarali o temama uključujući sigurnost u Evropi.

"Lideri su se složili da su naknadni potresi Putinove invazije na Ukrajinu iz temelja promenili međunarodnu sigurnosnu arhitekturu", rekao je Džonsonov portparol nakon sastanka. "Naglasili da se odnosi s Putinom nikada ne mogu normalizovati."

Očekuje se da će Boris Džonson potpisati sličan ugovor sa Finskom u Helsinkiju, rekao je njegov portparol.

Švedska i Finska će narednih dana odlučiti hoće li odustati od decenija neutralnog statusa i pridružiti se NATO savezu. Aktivna diplomatija o priključivanju dve skandinavske države NATO-u ubrzana je nakon ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara.

Dve zemlje tražile su garancije od članica NATO-a da će biti zaštićene tokom prelaznog perioda između podnošenja zahteva i sticanja punopravnog članstva. Rusija je upozorila Finsku i Švedsku protiv priključenja Alijansi, navodeći da takav potez neće doprinositi stabilnosti Evrope.

Helsinki i Stokholm razgovarali su s članicama NATO-a, uključujući SAD, Francusku i Nemačku, ali dokument potpisan s Britanijom prvi je javno objavljen sporazum.

 

Komentari (0)

Loading