MORAMO DA BUDEMO SPREMNI Italijanski premijer poziva na reformu
EPA/ROBERTO MONALDO

Dragi je Evropskom parlamentu rekao da EU treba da prihvati 'pragmatični federalizam' u različitim područjima koja uključuju odbranu, spoljnu politiku i ekonomsku podelu tereta s obzirom na krizu koja dolazi s istoka.

"Ako su reforme potrebne da bi EU opet promenila svoje sporazume, onda treba biti spreman na to", dodao je.

"Institucije koje su uspostavili naši prethodnici tokom prošlih decenija su dobro služile državljanima Evrope, ali su neadekvatne s obzirom na realnost s kojom se sad suočavamo. Treba nam praktični federalizam koji obuhvata sva područja koja su pogođena transformacijama, od ekonomije do energetike i bezbednosti," rekao je u Strazbur.

Evropska unija je brzo odgovorila na ukrajinsku krizu uvođenjem dodatnih sankcija Moskvi i nudeći dobre uslove za ukrajinske izbeglice. Ipak, kriza podstiče neke političare da traže smelije reforme s obzirom na pretnju od Rusije.

Među Dragijevim ponudama su poziv da EU odustane od zahteva za uobičajenim odlukama spoljne i bezbednosne politike koje bi bile prihvaćene samo jednoglasnom odlukom članica. Do ovoga dolazi dok se razmišlja o tome hoće li se uvesti nove sankcije Rusiji, među kojima je i embargo na naftu, što je izazvalo otpor nekih članica, uključujući Mađarsku.

"Moramo da prevaziđemo ovaj princip jednoglasnosti, koji vodi prema logici postavljanja veta i treba da idemo ka odlukama koje bi donela kvalifikovana većina, rekao je Dragi.

"Evropa koja je sposobna da donosi odluke na vreme je Evropa koja je verodostojnija prema svojim građanima i prema svetu", dodao je.

"Neefikasna distribucija sredstava"

Druge Dragijeve ponude uključuju poboljšane mehanizme upravljanja migracijama i veću koordinaciju odbrane. Dok je ukupna odbrambena potrošnja članica EU oko tri puta veća od ruske, on je rekao da EU koristi ukupno 146 odbrambenih sistema u poređenju sa samo 34 u SAD.

Takva rascepkana potrošnja na odbranu je "duboko neefikasna distribucija sredstava, koja otežava konstruiranje prave evropske odbrane", rekao je.

Dragi je opet pozvao EU da ojača zajedničke odgovore na krizu izazvanu covidom-19, među kojima je i područje zajedničkog zaduživanja.

To bi moglo uključivati proširenje zajedničkih programa EU za osiguranje od nezaposlenosti kako bi se omogućili zajmovi zemljama kojima je potrebna pomoć za ublažavanje povećanih troškova energije, rekao je on.

Osim toga je dodao da bi EU trebala, uz pomoć svog ekonomskog rekonstrukcijskog plana NextGenerationEU, da podrži investicije na području odbrane i industrijske bezbednosti.

"Krenuti s Albanijom i S. Makedonijom"

U međuvremenu Dragi je opet naglasio podršku Italije Ukrajini i njenom pristupanju EU, a rekao je i da se nada da će doći do primirja koje će postaviti put za pregovore.

"U slučaju agresije ne može biti izjednačavanja onog ko je napao i onog koji se brani. Braniti Ukrajinu znači braniti sebe i projekat bezbednosti i demokratije koji smo zajedno gradili preko 70 godina," dodao je.

Dragi je takođe potvrdio italijansku podršku tome da se EU proširi uključivanjem novih članica, a krenulo bi se s trenutnim otvaranjem pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom, čime bi se stvorio novi podsticaj za razgovore sa Srbijom i Crnom Gorom i dalo bi se više pažnje 'legitimnim očekivanjima' Bosne i Hercegovine i Kosova.

"Podržavamo ulazak svih ovih zemalja u EU. Moramo slediti proces pridruživanja kakav smo kreirali, ali se pritom moramo kretati najbrže moguće", rekao je Dragi, piše FT.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading