UMRO ČOVEK KOJI JE HTEO DA UBIJE TITA: UDBA omanula atentat na hrvatskog teroristu, evo kako je preminuo
Foto: Alo/ilustracija

U Nemačkoj se Zubac priključio hrvatskom emigrantskom pokretu. Samo u njegovoj organizaciji jugoslovenska policija ubila je blizu 80 pripadnika.

Telo 94-godišnjeg Drage Zubca, najstarijeg hrvatskog emigranta koji je veći deo života proveo boreći se protiv jugoslovenskog režima, pa čak i planirao atentat na tadašnjeg predsednika Josipa Broza Tita, biće sahranjeno u četvrtak u Paocima kod Čitluka. UDBA je bezuspešno pokušala da izvrši atentat na njega, piše "Večernji list BiH".

Atentat u Minhenu

Poreklom je iz kuće u kojoj je rođen Augustin Jerko Zubac, koji se smatra osnivačem Hercegovačke franjevačke provincije 1897. godine i Hrvatskog kulturnog društva Napredak, koje je prvobitno osnovano u Mostaru, a kasnije preseljeno u Sarajevo.

Na kraju rata, u šesnaestoj godini, kada je 1945. bio u Franjevačkom semeništu u Visokom, pozvan je u ustaški pokret, a nakon što je završio u zatvoru u Lepoglavi uspeo je da pobegne partizanskim vlastima i 1947. preselio se u Austriju.

Od tada je njegov život obeležen udbaškim i jugoslovenskim protivnicima kojima Drago nije ostao dužan, pa su tadašnji mediji pisali o njemu kao o jednom od "hrvatskih terorista" u okviru Hrvatskog oslobodilačkog pokreta (HOP).

Kako je ranije tvrdio medijima, planirao je sa grupom prijatelja da izvrši atentat na tadašnjeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita, ali je na kraju odustao od takvog poteza.

U Nemačkoj se Zubac priključio hrvatskom emigrantskom pokretu. Samo u njegovoj organizaciji jugoslovenska policija ubila je blizu 80 pripadnika. Prvi napad na njega dogodio se 1968. u Minhenu.

Tada je od bombe postavljene na vrata stana ubijen Tomislav Ćurić, Tomislavgrađanin, njegov najbolji prijatelj, kao i Nahid Kulenović, koji je bio deo hrvatskog emigrantskog kruga u dijaspori. Znao je i da je stalno pod prismotrom i da ga maltretiraju „njegovi“ Brotnjaci regrutovani od UDBE. Ali ni njima nije ostao dužan.

U više navrata učestvovao je u napadima na jugoslovenske diplomate i zvaničnike, zbog čega je čak bio u zatvoru u Nemačkoj. U rodnu Hercegovinu nije dolazio 60 godina, čak ni na sahranu majke ili oca, kada su celo mesto opsedali razni agenti i milicija, čekajući njegov dolazak.

Emigrantski pasoš

Najteži trenutak bio mu je kada su ga devedesetih na granici Hrvatske zaustavili graničari i zabranili mu ulazak u zemlju jer je imao pasoš političkog emigranta - nevažeći pasoš.

Ipak, u rodnu Paoču se vratio 2007. godine. Od tada živi povučeno u svom rodnom gradu. Na tamošnjem mesnom groblju ostaje na večnom počinaku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading