ŽESTOK UDAR Podneta krivična prijava protiv Izetbegovića zbog sramotne izjave o ratu
WPA/ TATYANA ZENKOVICH

HRS je prijavila Izetbegovića zbog njegove skorašnje izjave da Armija BiH nije činila zločine, iako, kako se navodi, postoji više pravosnažnih sudskih presuda za zločine koje su počinili pripadnici te vojske.

Za vreme rata 1990-ih, na teritoriji pod kontrolom Armije BiH postojao je 331 logor, a u njima su usmrćena 632 civila, navela je HRS.

UKRAJINA UŽIVO Putin poručio Zapadu: Pretnja ste za ceo svet, uništićemo vas! (FOTO/VIDEO)

Činjenica da prijavljena osoba obavlja funkciju predsednika SDA i da je zamenik predsedavajućeg Doma naroda BiH predstavlja otežavajuću okolnost, što ovo krivično delo čini naročito teškim“, navela je HRS.

Izetbegovićevu izjavu u HRS ocenjuju kao „direktno negiranje zločina“ i navode da ona istovremeno „predstavlja i uzrokuje duboko uznemiravanje i vređanje svih žrtava tih zločina“.

HRS dodaje da je „licemerno i sramotno da politički zvaničnici bošnjačkog naroda negiraju zločine koje je počinila Armija BiH“.

PLAĆAMO U EVRIMA I TO JE TO! Predsednik Nemačke udario kontru - "Ne pristajemo na ucene"

„Kako može doći ikada do istinskog pomirenja ako negiramo ono što je istina, upirući konstantno u drugog i druge? Odgovornost je tim viša zbog činjenice da ti isti zvaničnici obavljaju najviše državne funkcije“, navodi HRS.

Zvaničnici HRS su prošle godine podneli krivičnu prijavu za isto delo protiv bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića, ali Tužilaštvo BiH još nije saopštilo da li je nešto učinjeno sa tom prijavom.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading