"AMERIKA JE PONIŽENA, VIŠE NAS SE NE PLAŠE!" Tramp udario na Bajdena, pa otkrio njegovu najveću grešku i plan Kine (VIDEO)
EPA/ Profimedia

"Predsedništvo Džoa Bajdena je izazvalo katastrofu za međunarodni položaj Amerike", rekao je bivši američki predsednik Donald Tramp na događaju Heritidž fondacije na Floridi u četvrtak. Ishitreno povlačenje iz Avganistana učinilo je Vašington slabim u očima njegovih protivnika - uključujući Kinu, Rusiju i Iran, smatra on.

Džonson i Zelenski prošetali Kijevom kada im je prišao on (VIDEO) - Alo.rs

"Kina nas više ne poštuje, Iran nas se više ne plaši, a Rusija je svojom monstruoznom invazijom na Ukrajinu pokazala koliko misli da su naši lideri slabi", rekao je Tramp tokom skupa, dodajući da je takav razvoj događaja doveo Ameriku u "najopasniji period u istoriji naše zemlje u ovom trenutku".

Bivši predsednik je za sve okrivio ishitreno povlačenje iz Avganistana koje je dovelo do toga da talibani "očas posla" preuzmu celu zemlju: "Naša nacija je ponižena u Avganistanu gde smo ubijali vojnike, ostavili američke taoce i ostavili... američku vojnu opremu. Predali smo se", objasnio je Tramp.

Bivši predsednik je takođe tvrdio da bi, iako je njegova administracija takođe planirala da povuče američke trupe iz Avganistana, SAD "otišle dostojanstveno, sa velikim dostojanstvom i velikom snagom" da se njemu dozvolilo da završi ono što je planirao da uradi. Tramp je takođe tvrdio da bi on zadržao američko prisustvo u vazdušnoj bazi Bagram - nekada najvećoj američkoj bazi u Avganistanu koja se nalazila severno od glavnog grada te zemlje, Kabula - samo da bi nadgledao aktivnosti Kine.

Internet bruji o ovom detalju koji je svima promakao (VIDEO) - Alo.rs

"Baza je jedan sat udaljena od mesta gde Kina pravi svoje nuklearno oružje, dok su milijarde i milijarde dolara uložene za njenu izgradnju pre mnogo godina. Trenutno mi izgleda kao da će Kina na kraju posedovati i upravljati Bagramom", rekao je bivši predsednik SAD.

Tramp je takođe tvrdio da ne bi dozvolio Rusiji da napadne Ukrajinu da je ostao u Beloj kući. "Oni to nikada ne bi uradili pod Trampovom administracijom. Nikada, ne postoji čak ni mogućnost za tako nešto", insistirao je on i dodao da Moskva nije ulazila ni u kakve nove vojne sukobe tokom njegovog predsedavanja.

MOGUĆ JE I DIREKTAN SUKOB AMERIKE I RUSIJE? - Alo.rs

"Rusija je uzela Gruziju pod predsednikom Bušom. Uzeli su Krim pod predsednikom Obamom. Nisu uzeli ništa dok sam ja bio predsednik, ništa", rekao je on, dodajući da je to bilo uprkos tome što je povukao američke trupe iz Sirije i Iraka, kao i što je smanjio američko prisustvo u Avganistanu.

 

 

Bivši predsednik se posebno osvrnuo na kratak vojni sukob između Rusije i Gruzije 2008. godine, kada je Moskva podržala samoproglašene republike Južnu Osetiju i Abhaziju nakon što su gruzijske trupe granatirale glavni grad Južne Osetije Činval i ubile ruske mirovne snage. Iako Tbilisi nema kontrolu nad otcepljenim republikama od 1991. godine, većina nacija još uvek smatra da su te teritorije deo Gruzije. Rusija je 2008. godine učestvovala u "proterivanju" gruzijskih snaga iz Južne Osetije i Abhazije i nakon toga priznala obe republike. Tbilisi je kao odgovor prekinuo diplomatske odnose sa Moskvom.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading