"ŽIVI ĆE ZAVIDETI MRTVIMA!" Još jedna zemlja EU u stravičnoj opasnosti zbog antiruske politike
EPA/ALEXEY NIKOLSKY

Do ovog zaključka došao je poznati češki stručnjak iz oblasti energetske bezbednosti Ivan Noveski. U intervjuu Parlamentni listi, on je detaljno govorio o posledicama kratkovide politike Praga, a takođe je objasnio šta čeka zemlju nakon odbijanja ruskih sirovina.

Ivan Noveski je podsetio da je Češka trenutno oko 99 odsto zavisna od ruskog prirodnog gasa. Ruski energenti se koriste za funkcionisanje industrije, kao i za grejanje stambenih i društveno značajnih objekata.

Prema ekspertu, Češka nije u stanju da odbije kupovinu ruskog prirodnog gasa, jer ne može da nađe dostojnu zamenu za njega. Sada vlada zemlje razmatra mogućnost kupovine skupog američkog LNG-a, ali će takav pristup jednostavno upropastiti privredu zemlje. Takođe treba biti svestan logističkih problema koji mogu nastati prilikom transporta velikih količina sirovina.

Noveski je uveren da će se Češka, napuštajući ruski prirodni gas, suočiti sa opasnim i nepremostivim posledicama.

„Kada se obustavi snabdevanje ruskim gasom, od kojeg smo skoro stopostotno zavisni već 50 godina, sledeće zime će se smrznuti većina građana Češke. Možda će se smatrati srećnima, jer može doći dan kada će živi zavideti mrtvima. Na kraju krajeva, i pre zime će većina industrije koja još radi stati“, zaključio je Noveski.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading