MAKRON U PROBLEMU Objavljeno novo istraživanje pred drugi krug izbora u Francuskoj
Foto: EPA/LUDOVIC MARIN/STEPHANIE LECOCQ

Tako se u drugom krugu predsedničkih izbore u Francuskoj Emanuel Makron suočava sa velikim izazovom u duelu sa Marin Le Pen, jer obe strane žele da pridobiju glasove onih koji su u prvom krugu podržali Melanšona.

Melanšon, koji je bio treći u prvom krugu 10. aprila sa oko 22 odsto glasova, pozvao je svoje pristalice da ne glasaju za Marin Le Pen u drugom krugu, ali je prestao da podržava Makrona i izjavio da će njegova stranka održati javne konsultacije kako bi pomogla svojim članovima i simpatizerima da odluče za koga će glasati u drugom krugu.

Prema rezultatima istraživanja u kom je učestvovalo oko 215.000 ljudi, više od 66 odsto učesnika je navelo da bi se uzdržalo, ostavilo glasački listić prazan ili ga poništilo.

Nešto više od 33 odsto ispitanika se opredelilo da svoj glas da Makronu.

Ispitanicima nije ponuđeno pitanje da li bi glasali za Marin Le Pen.

Na osnovu preliminarnih rezultata, aktuelni francuski predsednik Emanuel Makron vodi u prvom krugu predsedničkih izbora za nekoliko postotnih bodova ispred čelnice krajnje desnice Marin Le Pen, s kojom će se suočiti u drugom krugu 24. aprila.

Makron je na osnovu prebrojanih 38 miliona glasova dobio 27,4 posto, dok je kandidatkinja desničarskog Nacionalnog okupljanja (RN) Le Pen dobila 25,54 posto.

Ankete su posle prvog kruga sugerisale da će trka biti još napetija u drugom.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Mirkan

18.04.2022 11:41

Napravice fasiste engleski da pobedi makaronica