KINA SPREMNA ZA RAT Opasno zveckanje oružjem na Dalekom istoku
EPA

Kineska narodnooslobodilačka armija (KNA) će preduzeti odlučne mere da spreči spoljno mešanje oko Tajvana i predupredi sve pokušaje separatizma, saopštilo je juče kinesko ministarstvo odbrane.

"KNA je spremna za bitku i preduzeće sve neophodne mere da uguši svaki pokušaj spoljnog mešanja i planove za odvajanje takozvanog nezavisnog Tajvana", naveo je u saopštenju portparol Ministarstva odbrane Vu Ćijen.

On je istakao da poseta američkih kongresmena Tajvanu ozbiljno podriva političku osnovu kinesko-američkih odnosa i dodatno podiže tenzije u Tajvanskom moreuzu. Vu je rekao i da akcije SAD ozbiljno narušavaju princip jedne Kine i tri zajednička američko-kineska kominikea.

Napad u američkom stilu

Američki vojni analitičari smatraju da bi, iako je još nejasno kakve je pouke Kina izvukla iz ruskog napada na Ukrajinu, trebalo očekivati da njen napad na Tajvan bude odrađen u “američkom stilu”, odnosno poput invazije SAD na Irak – brzo, jako i velikim snagama. U suprotnom, ukoliko taj plan ne uspe, može se očekivati ubrzan rat, ali krajnje haotičan, smatraju analitičari.

Kineska vojska saopštila je juče da je izvela vojne vežbe oko Tajvana. Vežbe su usmerene na "pogrešan signal" koji su SAD poslale u vezi Tajvana, saopštio je portparol istočne komande Narodne oslobodilačke armije Kine. Kineska vojska je dopremila fregate, bombardere i lovačku avijaciju u Istočno kinesko more i oko Tajvana. Kinesko ministarstvo odbrane je u odvojenom saopštenju navelo da je poseta SAD bila „namerno provokativna“ i da je „dovela do dalje eskalacije tenzija u Tajvanskom moreuzu“.

Grupa od šest američkih kongresmena, predvođena predsednikom komiteta za spoljne odnose Senata Bobom Menendezom, doputovala je u četvrtak na Tajvan u dvodnevnu posetu. SAD nemaju formalne odnose sa Tajvanom, koji Kina smatra svojom teritorijom, ali su njegov najvažniji međunarodni sponzor i dobavljač oružja.

Tajvan se u poslednje dve godine žalio na pojačanu kinesku vojnu aktivnost, uključujući skoro svakodnevne letove vazdušnih snaga u tajvansku zonu protivvazdušne odbrane, ali ne i blizu samog ostrva.

Sve najnovije informacije o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pogledati OVDE.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Sila mozga

16.04.2022 08:23

Amerikanci su izazvali svet da ratuje,njihove fabrike oružja ubrzano rade,pravi se ogromna količina oružja i oruđa za rat,ovo su amerikanci i hteli,jer drugo i nemaju šta da izvoze,posle Rusije i Kine sledi rat između Indije i Pakistana,ako do tada se ne desi nešto u Americi,jer se odavno priča kako je Tramp bio poslednji predsednik države,i jeste,jer ovaj bolesni senilni starac uopšte ne rukovodi zemljom več to rade oni drže fabrije oružja