RUSIJA PRED BANKROTOM? Kremlj u ogromnim problemima zbog servisiranja dugova
Foto: Shutterstock

Rusija je 4. aprila platila obaveze po osnovu dve državne obveznice - s rokom dospeća 2022. i 2042. – ali u rubljama, a ne u dolarima na šta je obavezuju uslovi iz ugovora o prodaji tih hartija od vrednosti.

„Zbog toga se, po definiciji ‘Mudisa’, može smatrati da Rusija ne izmiruje obaveze ukoliko to ne učini do 4. maja, kada ističe grejs period“, navodi se u saopštenju ove agencije.

Kako se objašnjava, „u ugovorima o obveznicama nema odredbe o otplati u bilo kojoj drugoj valuti osim u dolarima".

Iz „Mudisa” su precizirali da je za neke ruske evroobveznice emitovane posle 2018. dozvoljeno plaćanje u rubljama pod nekim uslovima, ali ne za one izdate ranije, kao što je slučaj s ovima koje dospevaju 2022. i 2042.

„Stav Mudisa je da prema investitorima nije izvršeno ugovorno obećanje isplate u stranoj valuti na datum dospeća plaćanja“, navodi se u saopštenju te agencije.

Rusija je u više navrata poručila da želi da servisira svoj dug u skladu s uslovima predviđenim ugovorima, ali da je u tome sprečava Zapad koji je uveo sankcije nakon što je predsednik Vladimir Putin 24. februara naredio specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Rusija je 1998. godine isplatila 40 milijardi dolara unutrašnjeg duga i devalvirala rublju pod predsednikom Borisom Jeljcinom, jer je faktički bankrotirala nakon što su azijska dužnička kriza i pad cena nafte poljuljali poverenje investitora u njene kratkoročne dužničke hartije denominovane u rubljama.

Ovog puta Rusija ima novac, ali ne može da ga koristi jer su njene devizne rezerve – četvrte najveće na svetu – zamrznule SAD, Evropska unija, Britanija i Kanada.

Sve najnovije informacije o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pogledati OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Slaven

16.04.2022 07:37

Bas ce bankrotirati.Pljackasi blokirali novac u bankama .Pa ova Procena je smesna na ono sto se desava.Vratite lopovi novac i imovinu vlasniku!