SVETSKE VALUTE SE VRAĆAJU "ZLATNOM STANDARDU" Da li je to kraj dominacije dolara?
Foto: Shutterstock

Prvi potpredsednik „Opore Rusije“ Pavel Sigal objasnio je vredi li čekati u budućnost takav preokret u ekonomiji.

„Rast popularnosti dekretnih valuta u svetu već nekoliko godina unazad nadahnuo je tradicionalne finansijere i ekonomske stručnjake da počnu da ozbiljno razmatraju ideju povratka sveta ‘zlatnom standardu’“, istakao je Sigal.

Pored toga, kako je istakao, u poređenju sa svetskim valutama i većinom tržišnih pozicija, cena trojske unce zlata u poslednjih deset godina pokazuje atraktivnu stabilnost. U praksi vezivanje za zlato pomaže u radu sa inflacionim procesima.

„Sa druge strane, pored zaštite od inflacije, ‘zlatni standard’ otvara put brzim devalvacijama i revalvaciji valuta. Upravo to je i nateralo svetsku zajednicu da sredinom prošlog veka konačno promeni sistem. To je bilo povezano s procesima odvajanja valuta od kursa zlata i sigurnosti novčanih sredstava“, podsetio je Sigal.

Zato, prema njegovim rečima, razgovori o obnavljanju jasne vezanosti novčanih sredstava za zlato imaju pravo da postoje, jer to daje dosta prednosti. Moguće je da će delimično biti realizovano da jedna ili druga valuta, radi brojnih poslova, budu vezane za robnu imovinu — o tome se takođe dosta govori.

Međutim, kako je naglasio, istovremeno je teško zamisliti situaciju, u kojoj svetska zajednica usaglašava potpuno preuređenje svojih finansijskih sistema.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading