DUH ZLA PUŠTEN IZ BOSNE, OZVANIČENA USTAŠKA KAMA Na današnji dan proglašena Nezavisna država Hrvatska
Alo Arhiva

U njoj je ozvaničena ustaška kama, pa je u naredne četiri godine pobijena masa nedužnog sveta, Srba, Jevreja i svih koji nisu bili po meri zloglasnog Ante Pavelića. Onog koji je kukavički čekao da vidi kako će to proglašenje NDH da prođe, da bi tek koji dan posle, pod okriljem noći, došao iz Italije.

Dok je Kvaternik u zgradi Radio Zagreba 10. aprila 1941. čitao "na krugovalu", kako su ustaše nazvale radio, proglas o "uspostavi NDH" krenuo je teror, a prvi na meti bili su baš zagrebački Srbi.

Ustaše su u danima koji su dolazili upadali u njihove stanove, redom ih iseljavavši. Hapsili su viđenije Srbe u Zagrebu, a na red su odmah potom došli i Jevreji. Zabranjena je ćirilica, a Srbima ograničeno kretanje gradom od 21 čas do 6 ujutro. Ekspresno su posle uspostavljanja NDH zatvorene sve srpske organizacije, zabranjen je rad srpskim školama i vrtićima, a svi Srbi odmah su morali da predaju radio-aparate.

Imućni i ugledni Srbi odvedeni su u logor Kerestinec i u Jadovno gde su mnogi pogubljeni. Od tada teror nije stao, usledili su masakri Srba u Gudovcu kod Bjelovara, masovna prekrštavanja, ustaški pirovi po Baniji i Kordunu, Lici i Dalmaciji, pokolj u crkvi u Glini, Jasenovac. To što niko osim nacista i fašista nije priznao NDH Antu Pavelića nije mnogo brinulo.

Bio je i ostao kukavica okrvavljenih ruku, pa kako je sramno čekao trenutak da sa ustaškom klikom uđe u Zagreb, tako je 1945. godine bio među prvima koji je i pobegao iz tog Zagreba. Ugledni hrvatski umetnik, koreograf svetskog glasa Milko Šparenblek, koga zovu i "hodajućom enciklopedijom" nedavno je ispričao "kako je odmah po uspostavi NDH gledao po Zagrebu obešene ljude":

"Ustaše su bile gore od Nemaca", podvukao je Šparenblek.

Mnogo godina posle uspostavljanja NDH bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman izjavio je da "NDH nije bila samo kvislinška tvorevina i fašistički zločin nego je predstavljala i izraz težnji hrvatskog naroda za samostalnošću". Osokolilo je to NDH nostalgičare da obeležavaju 10. april, pa se na stadionima i danas čuje "živela NDH, ubij Srbina".


Istoričar Tvrtko Jahovina smatra da je Hrvatska svesno izabrala svoj put i da želi živeti svoju prošlost i svoje podele. To je put koji nema srećan kraj, i da još uvek, taj automobil i u ovo vreme vozi relativno brzo.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading