FRANCUSKA JE SPREMNA Makron: Razgovori će biti korisna priprema za mir koji će uslediti
Foto: EPA/EPA/IAN LANGSDON

"U nekom trenutku, prekid vatre će biti proglašen, biće potrebno izgraditi mir. Ovo ne može biti urađeno bez garanta, uostalom, bilo je i poziva da Francuska bude jedan od garanta", kazao je Makron za današnje izdanje "Parisijena", prenosi TAS S.

On je naglasio da je spreman da nastavi pregovore sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, jer će pomoći Parizu da "održi status pregovarača".

"Ovo je moja dužnost. Iako ne verujem da će biti nekih rezultata do polovine maja, razgovori će biti korisna priprema za mir koji će uslediti", istakao je Makron.

Francuski predsednik je dodao da obraća pažnju na pitanje humanitarnih koridora, posebno pominjući situaciju u Mariupolju.

Prema Makronovim rečima, ruska strana je vrlo jasno odbila ponudu Francuske da izvede svoju humanitarnu operaciju u Mariupolju, u saradnji sa Grčkom i Turskom.

Makron je dodao da je Pariz predlagao da se otvori humanitarni koridor, uz učešće Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

TO JE SKANDALOZNO Makron odgovorio na kritike Moravjeckog zbog dijaloga sa Rusijom


U sredu, Francuska je okončala pripreme za međunarodnu humanitarnu operaciju u Mariupolju kako bi se evakuisali stanovnici grada i čeka rusku dozvolu, kazao je državni sekretar Gabrijel Atal u sredu.

Rusko ministarstvo odbrane odgovorilo je da ruska strana otvara humanitarne koridore svaki dan, u skladu sa humanitarnim inicijativama Francuske, Nemačke i Turske.

Moskva dodaje da Rusija posmatra da li se poštuje prekid vatre duž ovih ruta na dnevnom nivou, i informiše o tome strane ambasadore i relevantne međunarodne organizacije o tome.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading