UKRAJINA ĆE BITI NEUTRALNA Zelenski: potrebne bezbednosne garancije brojnih država
Foto: EPA/Twitter Printscreen

„Potrebne su nam bezbednosne garancije brojnih država”, kazao je Zelenski u intervjuu za „Foks njuz”, dodavši da se to odnosi i na članice NATO, kao i zemlje koje nisu deo Alijanse.

Ukrajina pristala na neutralnost, čekaju se garancije

Član kijevske delegacije Aleksandar Čali rekao je da Ukrajina pristala da na neutralan i nenuklearni status, ako joj se daju sigurnosne garancije koje po sadržini i formi treba da budu slične članu pet Severnoatlantskog sporazuma.

Prema njegovim rečima, garancijama bi se predviđala vojna pomoć i uspostavljanje zone zabrane letenja nakon tri dana konsultacija u cilju pronalaženja diplomatskog rešenja, prenosi Tanjug.

Zelenski je naveo da Kijev želi da garanti, uz Ameriku, Britaniju, Nemačku i Tursku, budu i zemlje koje su se same ponudile oko bezbednosnih garancija, a to su Izrael i Irska.

„Želeli bismo i Kina da se uključi. Rusija bi prevashodno trebalo da bude deo tog sporazuma takođe, jer će to biti dogovor između Ukrajine i Rusije. Rusija bi trebalo da bude vezana mirovnim sporazumom, jer je učesnik konflikta”, kazao je Zelenski.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Cardak

02.04.2022 11:09

Ukrajinsku vladu KAUBOJI ne sljive ni za sta a pogotovo FASISTI koji ce na kraju likvidirati sopstvene sluge i FASISTICKU VLADU.Ukrainci idu da poravnaju ukrajinu dobro je za poljoprivredu.A RUSI KO RUSI kad nesto obecaju(unistenje NATOA)to i izvrse,al kerovi idu okolo ukrajine i kevcu ali nesmu u celjusti!

Smesan si

02.04.2022 14:57

Zemlje garanta da al bez NATO alijanse ( njihove članice ) to nikako svi drugi mogu