OGLASIO SE BAJDEN NA TVITERU Evo koje je zahteve pripremio liderima NATO alijense
Foto: Tanjug/AP

Bajden je u svom izlaganja oštro osudio Rusiju, ali i izneo šta očekuje nakon sastanka sa zvaničnicima:

- Danas se u Briselu sastajem sa našim saveznicima u NATO-u, članicama G7 i Evropskim savetom kako bismo razgovarali o našem tekućem odgovoru na ničim izazvan i neopravdani napad Rusije na Ukrajinu. Stojimo ujedinjeni u odbrani demokratije i sa narodom Ukrajine - napisao je Bajden.

Tokom jučerašnjeg dana, Bajden je se oglasio i izneo šta će sve tražiti od lidera NATO članica.

S obzirom na to da borbe traju skoro mesec dana, a ukrajinske snage neočekivano drže Rusiju u sukobu, Bajden i drugi svetski lideri će nastojati da ubrzaju okončanje sukoba.

Oni će se suočiti sa pritiskom da objave nove sankcije Rusiji, humanitarnu pomoć za izbeglice i dodatnu podršku ukrajinskoj vojsci.

Putin i Kina će posmatrati, a sudbina Ukrajine i mesto Rusije u svetu vise o koncu.

I dok će Bajden privući veliku pažnju ove nedelje, njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski takođe planira da razgovara sa drugim liderima NATO-a i potencijalno vrši pritisak.

U četvrtak planira da prisustvuje vanrednom samitu svih 30 lidera NATO-a, na kojem će razgovarati o odvraćanju od Rusije i „ponovo potvrditi našu čvrstu posvećenost našim saveznicima u NATO-u“, navodi Bela kuća.

Bajden će takođe učestvovati na unapred zakazanom sastanku Evropskog saveta, političkog tela Evropske unije, i sastati se sa liderima Grupe sedam, ili G-7, velikih industrijskih zemalja.

Tokom svih sastanaka, Bajden se nada da će postići "kontinuiranu koordinaciju i jedinstven odgovor" Rusiji, saopštila je Bela kuća.

Bajden je postavio saradnju sa Evropom kao glavni prioritet, ponekad suzbijajući sankcije, kao što je ruska energija, da bi održao to pokazivanje jedinstva.

Takođe je pažljivo pokušao da izbegne širi sukob, odbijajući da pošalje američke trupe u Ukrajinu ili podrži zonu zabrane letova iznad zemlje koju sprovodi NATO.

Da li će naterati saveznike da se direktnije suprotstave Rusiji, slanjem više trupa u region, pružanjem još provokativnije vojne pomoći Ukrajini ili na drugi način direktnom pomoći Kijevu, ostaje da se vidi.

Međutim, jedan izazov sa kojim bi se mogao suočiti u četvrtak je da odgovori na izjave Zelenskog liderima NATO-a.

Ukrajinski lider je više puta privukao pažnju sveta dirljivim, ponekad grubim obraćanjima nacionalnim i međunarodnim telima. Njegovi direktni zahtevi ponekad prevazilaze nivoe udobnosti Bajdena i drugih lidera, a on se nije suzdržavao da imenuje i osramoti one za koje ne veruje da čine dovoljno da podrže Ukrajinu.

Očekuju se nove sankcije i pomoć

Predsednik će "imati priliku da koordiniše sledeću fazu vojne pomoći Ukrajini", rekao je u utorak američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Bajden i drugi lideri će takođe objaviti novi "paket sankcija" Rusiji, uključujući "pooštravanje postojećih sankcija kako bi se suzbila utaja i kako bi se osigurala snažna primena", rekao je Saliven.

- Jedan od ključnih elemenata te najave biće fokusiran ne samo na dodavanje novih sankcija, već na obezbeđivanje zajedničkih napora da se suzbije izbegavanje, ukidanje sankcija, bilo koji pokušaj bilo koje zemlje da pomoći Rusiji, u suštini, da potkopa, oslabi ili zaobiđe sankcije - izjavio je Salivan.

Bajden će takođe razgovarati sa liderima o "dugoročnijim prilagođavanjima položaja NATO snaga na istočnom krilu", rekao je Saliven, misleći na Sjedinjene Države i druge zemlje NATO-a koje raspoređuju dodatne trupe u zemlje koje se graniče sa Rusijom, poput Poljske, Estonije, Litvanije i Letonije.

I on će najaviti "zajedničku akciju na jačanju evropske energetske bezbednosti i smanjenju zavisnosti Evrope od ruskog gasa", dodao je Saliven, ne objašnjavajući detalje.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading