HRVATSKI ROBIJAŠI KRIJU TELEFONE U STAROM HLEBU Švercuju se i droga, steroidi, lekovi za smirenje i filmovi, evo KOLIKO košta unošenje
EPA/MARTIN DIVISEK

Za sada nije poznato kako su prokrijumčarena unutar zatvora, ali u ptoreklih godinu dana nađeno je čak devet aparata, tako da je jasno da je unos zabranjenih stvari kontinuiran.

O svemu je i obavešteno Ministarstvo pravosuđa i uprave, što su za Slobonu Dalmaciju i potvrdili u svom odgovoru.

- U kaznenim telima zatvorskog sastava kontinualno se sprovode mere kontrole s ciljem izuzimanja nedozvoljenih predmeta unutar zatvora, o čemu se pravovremeno obaveštena nadležna tela. Takve kontrole sprovedene su i unutar zatvora u Splitu - naveli su.

Telefoni su pronađeni prilikom jedne "racije" u ćelijama. Jedan je bio sakriven u starom hlebu, dok je drugi bio u ambalaži CD-a. Kako piše "Slobodna Dalmacija", telefone u ćelijama naizmenično koristi više cimera.

Međusobno se dogovaraju i svaki izabere po jednu aplikaciju za komunikaciju preko interneta koju će da koristi, tako da barem donekle imaju privatnost razgovora.

Zatvorenicima su omiljene aplikacije "Telegram" i "Signal", a osim slanja i primanja poruka, obavljaju se i pozivi, ali i video pozivi. Osim pronađenih devet telefona, za određeni broj aparata pronalazak se nije ni prijavio, a neke nije moguće ni pronaći.

HRVATSKI ROBIJAŠI KRIJU TELEFONE U STAROM HLEBU Švercuju se i droga, steroidi, lekovi za smirenje i filmovi, evo KOLIKO košta unošenje

Foto: Printscreen

 

U oktobru prošle godine, u ćeliji Dejana Majstorović zvanog Điđi, šefa jedne od zločinačkih organizacija iz Splita, nađena su dva telefona. Od nadležnog sudije zatražen je njegov premeštaj u zatvor u Šibeniku, ali je formalni razlog bio to što se strahovalo da će izazvati pobunu i štrajk glađu. Pronalazak telefona nije evidentiran.

U ćeliji Željka Rajića, šefa druge zločinačke organizacije iz Splita, nađen je telefon u februaru 2020. godine i to kriptovani aparat. Pronalazak je prijavljen, a "kripta" je oduzeta. Rajić je tada stegovno kažnjen.

Međutim, u proleće sledeće godine, u njegovoj ćeliji odvijalo se redovno slikanje.

PRETI IM DOŽIVOTNI ZATVOR Belivuk i Miljković danas pred sudom

Na jednoj fotografiji, u koji je "Slobodna Dalmacija" imala uvid, Željko Rajić čita roman "Ana Karenjina", a na drugoj fotografiji se nalaze on i još tri cimera iz ćelije. Prema osobama na fotografiji i periodima koja su proveli u istražnom zatvoru u Bilicama moguće je zaključiti kada su fotografije napravljene.

Taj telefon nikada nije pronađen, niti se nakon objave fotografija pokrenula istraga.

Cene unosa telefona u zatvor variraju. Kreću se od 500 do 1.000 evra, zavisno da li je reč o androidu, iphonu za komunikaciju pod kriptozaštitom.

Tolika je cena bila i za šverc telefona i u Kaznionici Lepoglava, a osim njih unosili su se i steroidi, sredstva za smirenje i CD-ovi s filmovima. Ilegalni posao odvijao se tokom prošle godine, a nakon tajne akcije USKOK-a prijavljeno je pet osoba, dvoje zaposlenih u zatvorskoj ustanovi, dva zatvorenika i majka jednog od njih.

HRVATSKI ROBIJAŠI KRIJU TELEFONE U STAROM HLEBU Švercuju se i droga, steroidi, lekovi za smirenje i filmovi, evo KOLIKO košta unošenje

MUP.rs

 

U zatvoru u Šibeniku je bez posla ostao kuvar kojeg je USKOK prijavio za unos droge i telefona, što je organizovao s dvojicom dobaljača iz Splita i Omiša. U dostavi zabranjenih stvari pomogao mu je bračni par koji je takođe prijavljen. Supruga je donosila kuvaru telefone i opijate, te ih je on potom davao njenom mužu, koji je ih je delio po zatvoru.

Naplaćivao je od drugih zatvorenika po nekoliko hiljada kuna, a zatvorskom kuvaru je od maja do avgusta od toga dao 10.000 kuna. Osim USKOK-a i Ministarstvo pravosuđa i uprave odlučilo se na "čišćenje" zatvorskog sastava.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading