AMERI OČIMA NE VERUJU Saudijska Arabija i Kina prave ugovor koji će žestoko oslabiti Ameriku
Tviter printskrin

Saudijska Arabija je u aktivnim pregovorima sa Pekingom, o prodaji dela svoje nafte Kini u juanima, rekli su ljudi upoznati sa ovim pitanjem.

To je potez koji bi umanjio dominaciju američkog dolara na globalnom tržištu nafte i označio još jedan pomak jednog od najvećih svetskih izvoznika nafte - prema Aziji.

Pregovori sa Kinom, o naftnim ugovorima po ceni u juanima, trajali su šest godina, ali su se ove godine ubrzali jer su Saudijci postali sve nezadovoljniji - decenijama starim - bezbednosnim obavezama SAD u odbrani kraljevstva, kažu izvori.

Saudijci su, naime, ljuti zbog nedostatka podrške Sjedinjenih Država za njihovu intervenciju u građanskom ratu u Jemenu i zbog pokušaja Bajdenove administracije da postigne sporazum sa Iranom oko njegovog nuklearnog programa.

SVE ZBOG ENERGETSKE KRIZE Boris Džonson traži ubrzanu gradnju nuklearnih elektrana u Velikoj Britaniji

Saudijski zvaničnici rekli su da su "šokirani naglim američkim povlačenjem iz Avganistana prošle godine". S druge strane, Kina kupuje više od 25 odsto nafte koju Saudijska Arabija izvozi.

Ako se cene u juanima, ta prodaja bi poboljšala položaj kineske valute. Saudijci takođe razmatraju uključivanje fjučers ugovora u juanima, poznatih kao petrojuan (petroyuan) - u model cena saudijske Aramco nafte, poznate kao Saudi Arabian Oil Co.

Ovo bi bio značajan pomak za Saudijsku Arabiju, da ceni čak i neki obim od svojih otprilike 6,2 miliona barela dnevnog izvoza sirove nafte - u bilo čemu, osim u dolarima. Većina globalne prodaje nafte - oko 80% - obavlja se u dolarima, a Saudijci trguju naftom isključivo u dolarima od 1974. godine, u dogovoru sa Niksonovom administracijom.

OGLASIO SE BLINKEN Amerikanci uveli sankcije pojedinim kineskim zvaničnicima

Taj plan je uključivao bezbednosne garancije za kraljevstvo. Kina je uvela ugovore o nafti po ceni u juanima 2018, kao deo svojih napora da svoju valutu učini konkurentnijom širom sveta, ali, ipak, nisu umanjili dominaciju dolara na tržištu nafte, prenosi WSJ.

Poslednjih godina, Kina je pomogla Saudijskoj Arabiji da izgradi sopstvene balističke rakete, konsultovala se o nuklearnom programu i počela da ulaže u projekte kao što je Neom, novi futuristički grad. Saudijska Arabija je pozvala kineskog predsednika Si Đinpinga u posetu kasnije ove godine.

U međuvremenu, saudijski odnosi sa SAD su se pogoršali pod vođstvom predsednika Bajdena.

Sve o ukrajinskoj krizi možete pročitati u NAŠEM BLOGU.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
stanojka

22.03.2022 09:53

Super Amerima mora neko put pokazati. Bravo. 🙏🏽🙏🏽