NASA SE SPREMA ZA UDAR ASTEROIDA Da li će DART da zaustavi pretnju? (VIDEO)
Foto: Shutterstock

Očekuje se da će početni koncept uređaja dokazati da zaista može da ispuni zadatke za koje je namenjen.

NASA je sprovela jednomesečnu vežbu kako bi se pripremila za udar asteroida. Nije da sada postoji jedna opasnost za Zemlju, ali američka svemirska agencija želi da njeno osoblje i američki zvaničnici budu spremni ako i kada dođe do toga. Tako je organizovala specijalnu vežbu o hipotetičkom udaru asteroida.

- Dok je NASA ranije vodila i učestvovala u simuliranim scenarijima udara asteroida, ova specifična vežba je označila prvi put da je proučavana simulacija ove vrste katastrofe od početka do kraja - rekao je Lindli Džonson, oficir za planetarnu odbranu.

Džonson je objasnio da izvođenje ovakvih vežbi može pomoći "zainteresovanim vladama" da identifikuju potencijalnu pretnju i preduzmu odgovarajuće mere pre potrebe "da se odgovori na stvarnu pretnju udara asteroida", a ne hipotetičku. On je dodao da je udar asteroida u suštini jedina prirodna katastrofa do sada koju čovečanstvo može pouzdano da predvidi, pa čak i da spreči.

Vežba, čiji je domaćin bila Laboratorija za primenjenu fiziku Džonsa Hopkinsa u Merilendu, podeljena je na faze koje odgovaraju sve većem stepenu svesti zvaničnika o pretnji od asteroida. Sa sadašnjim nivoom tehnologije, nijedna vlada ne može predvideti udar kada je asteroid predaleko.

Međutim, kada se pronađe potencijalni kandidat za aktiviranje planetarne odbrane, posao je vladinih agencija da utvrde koliku štetu on može da nanese i kolika je verovatnoća pogotka. To je bila prva faza NASA-ine vežbe nakon što su naučnici "otkrili" hipotetički asteroid TTX 2022 koji je, prema scenariju, trebalo da se sudari sa Zemljom za šest meseci.  Kako su učesnici vežbe napredovali kroz scenario, dobili su dodatne informacije o sastavu TTX 2022, pomažući im da preduzmu dalje korake da spreče katastrofu.

NASA nije otkrila da li su učesnici vežbe uspeli da preusmere pretnju i koje su metode koristili. Međutim, NASA-ino odeljenje za planetarnu odbranu nedavno je razvilo prototip svemirske letelice za koju se veruje da je sposobna da preusmeri opasne svemirske objekte koji bi mogli da udare Zemlju – DART (skraćenica od Double Asteroid Redirection Test). Letelica je probno lansirana u novembru 2021. i pokušaće da promeni putanju asteroida kako bi dokazala da je to koncept koji funkcioniše.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading