KINA UPOZORAVA Si Đinping otkrio šta je potrebno hitno uraditi
Foto: EPA/EPA


„Sankcije će uticati na stabilnost globalnih finansija, snabdevanja energijom, transporta i lanaca snabdevanja i dodatno će opteretiti globalnu ekonomiju, koja je bila pod teškim teretom pandemije, a to je nepovoljno za sve strane“, rekao je Si Đinping na virtuelnom sastanku sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Kineski lider je takođe dodao da Kina, Francuska i Nemačka treba da ulože napore da smanje negativan uticaj krize i da zajednički podrže mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine, kako bi sprečili eskalaciju ili „izmicanje sukoba van kontrole“.

EU uvela je sankcije Rusiji, usmerene na bankarski i industrijski sektor zemlje, zamrzavajući devizne rezerve Moskve i izazivajući masovni egzodus stranih preduzeća iz zemlje, prenosi RT.

Uprkos događajima u Ukrajini trgovina između Rusije i Kine je u značajnom porastu. Prema podacima kineske carine objavljenim, trgovinski promet između dve zemlje porastao je za skoro 39 odsto u prva dva meseca ove godine u poređenju sa istim periodom prošle godine, premašivši 26 milijardi dolara.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Milan

13.03.2022 22:52

Kina je poštena zemlja. Bravo za bratsku Kinu !