MAKRON KLJUČNI IGRAČ Dogovoren samit Bajdena i Putina o Ukrajini, Bela kuća ima jedan uslov
EPA/PETER KLAUNZER

 

Predsednik SAD Džo Bajden i predsednik Rusije Vladimir Putin su u načelu pristali da održe samit o Ukrajini, izjavio je predsednik Francuske Emanuel Makron rano jutros, i otvorio vrata za izlazak iz jedne od najozbiljnijih kriza u Evropi u poslednjih pola veka, piše Rojters.

Kancelarija predsednika Francuske je izdala saopštenje u kojem sa naglašava da je Makron predložio obojici vođa samit o "bezbednosti i strateškoj stabilnosti u Evropi", a Bela kuća je potom objavila da je Bajden prihvatio sastanak "u principu", ali samo "ako se invazija ne desi".

- Mi smo uvek spremni za diplomatiju. Takođe smo spremni da nametnemo brze i ozbiljne posledice, ako Rusija izabere rat - rekla je Džen Psaki, portparol Bele kuće.

Detalji samita

Detalji samita, koji je najavljen posle mnogobrojnih telefonskih razgovora između Makrona, Bajdena, Putina, Zelenskog i Borisa Džonsona - nisu jasni. 

Makronova kancelarija i Bela kuća su objavili da će o detaljima samita razgovarati američki državni sekretar Entoni Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku koji je planiran za četvrtak, 24. februara. Nije poznato da li će i kakvu ulogu će na samitu imati Ukrajina.

Međutim, Majkl Mekfol, bivši američki ambasador u Rusiji, izjavio je da je skeptičan, kad je reč o održavanju samita.

- Ali ako se Bajden i Putin sastanu, trebalo bi da pozovu Zelenskog da se pridruži - napisao je Mekfol na Tviteru.

Vesti o Makronovom predlogu samita došle su posle nedelju dana pojačanih tenzija u Ukrajini, zbog gomilanja ruske vojske na granicama, piše Rojters, i navodi da su se snage Moskve nagomilale u meri koja je navela Zapad da zaključi da bi invazija Rusije na Ukrajinu mogla da počne svakog momenta.

Odbačena teorija o invaziji

Rusija odbacuje tvrdnje da ima nameru da izvrši invaziju, ali je Blinken rekao u nedelju da ga brinu ruske vežbe u Belorusiji, i da misli da je Rusija na ivici napada.

U pismu Ujedinjenim nacijama, Sjedinjene Američke Države su izrazile zabrinutost da bi "dalja invazije Rusije na Ukrajinu mogla da dovede do humanitarne katastrofe".

- Imamo kredibilne informacije koje pokazuju da ruske snage prave liste identifikovanih Ukrajinaca koje nameravaju da ubiju ili pošalju u logore posle vojne okupacije - napisala je ambasadorka SAD u UN u Ženevi, Batšiba Nel Kroker, i naglasila da "Vašington ima kredibilne informacije da će ruske snage verovatno koristiti smrtonosne mere da razbiju proteste ili mirni otpor civila".

Sporadična pucnjava na liniji koja odvaja snage ukrajinske vlade i proruske separatiste u istočnoj Ukrajini pojačala se od četvrtka. Pobunjenici su objavili da su dva civila poginula posle granatiranja iza kojeg stoji vlada u Kijevu, prenela je ruska agencija RIA.

Kijev optužuje Rusiju

Kijev je optužio proruske snage da su granatirali sopstvene građane, kako bi za napad optužili Ukrajince.

Kako prenosi Rojters, Zapad priprema sankcije protiv ruskih kompanija i pojedinaca, u slučaju invazije. Britanski premijer Boris Džonson je rekao za BBC da bi mere mogle da znače restrikcije za ruske kompanije kad je reč o pristupu dolaru i funti. 

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen rekla je za ARD da bi Rusija u principu mogla biti isključena iz međunarodnih finansijskih tržišta.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je ranije da je vreme da Zapad implementira barem deo ovih sankcija, ali Bajdenova administracija je odbila ovo, uz napomenu da bi "efekat odvraćanja bio izgubljen ako se sankcije upotrebe prerano".

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading