UZNEMIRUJUĆI VIDEO!  ELIMINISAN VOĐA TERORISTA Našao se u okruženju i povukao očajnički potez
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Predsednik SAD Džo Bajden potvrdio je da su američke snage sprovele akciju u Siriji, tokom koje je Al Kuraši smrtno stradao.

OŠTRA PORUKA ZA AMERIKANCE IZ MOSKVE: Povucite vojsku sa Kosova, pa da razgovaramo

- Zahvaljujući veštini i hrabrosti naših oružanih snaga, sa bojnog bolja smo uklonili lidera ISIS-a, Abua Ibrahima al-Hašimija al-Kurašija. Svi vojnici koji su učestvovali u akciji, vratili su se u bazu bezbedno - naveo je Bajden.

Bajden je u realnom vremenu pratio akciju i pratio kako komandosi sleću u Siriju sa namerom da upadnu u trospratnicu u kojoj se lider ISIS-a krio. U kući okruženoj maslinjacima lidera ISIS-a je živeo sa suprugom i drugim članovima svoje porodice.

Bajden je napeto gledao i kako je američki helikopter imao mehaničke probleme kada je sleteo, a u sobi iz koje je američki predsednik pratio akciju čuo se uzdah olakšanja kada su iz kuće počela da istrčavaju deca i da traže zaklon.

UHAPŠEN MUŠKARAC IZ KRALJEVA KOJI U PROGRAMU UŽIVO PRETIO DA ĆE UBITI ŽENU I ĆERKU Policija hitno reagovala

Samo nekoliko sekundi kasnije čitavo područje potresla je snažna eksplozija. To je bio trenutak kada se Al Kuraši razneo na trećem spratu kuće. U eksploziji su stradali i njegova žena i deca, a delovi tela su, kako prenosi CNN, leteli svuda okolo.

Američki zvaničnici su istakli da smatraju da će smrt Al Kurašija zadati ozbiljan udarac ISIS-u, jer je on bio uključen u mnoge bitne operacije. Zvaničnici veruju da je bio zadužen za "poslove ISIS-a u inostranstvu", uključujući i učešće u napadu u Avganistanu u kojem su stradali američki marinci prošle godine.

Američki mediji od izvora saznaju da je Bajden sa akcijom bio upoznat još u decembru. Al Kuraši, kojeg su mesecima pratili, nikad nije napuštao svoje uporište.

On je živeo na trećem spratu kuće sa porodicom, i povremeno bi izlazio samo na krov da se okupa. Porodica koja nema nikakve veze sa ovom terorističkom organizacijom živela je na prvom spratu kuće, očigledno nesvesna da se prvi čovek ISIS-a nalazi dva sprata iznad njih.

NAKON 100 STIŽE 170 EVRA Ovo je uslov koji morate da ispunite da bi ih dobili

SAD su još pre nekoliko meseci saznale gde Al Kuraši živi, i da vodi organizaciju kroz mrežu kurira. Kada su zvaničnici Pentagona u decembru o svemu obavestili Bajdena, on je zahtevao da se preduzmu sve neophodne mere kako ne bi bilo civilnih žrtava. To je, kažu izvori, bio ekstremno težak zadatak, jer se meta namerno okružila decom i porodicama.

Amerikanci su u današnjoj akciji jasno najavili svoj dolazak. Po sletanju su zamolili sve stanare da napuste objekat, a one koji žive u blizini da ne prilaze.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading