KIJEV ZAPALIO BURE BARUTA! Ukrajinska artiljerija otpočela napad, ima i žrtava
Foto: mil.ru

Prema njegovim rečima, sa položaja 30. brigade Oružanih snaga Ukrajine u rejonu sela Troickoje, koje je pod kontrolom Kijeva, otvorena je vatra iz artiljerijskog oružja i teških mitraljeza po selu Veselogorovka.

BAJDEN U STRAHU Putin matirao Ameriku

- Da bi zaštitili civilno stanovništvo i izbegli nove gubitke u redovima Narodne milicije, naše trupe su bile prinuđene da otvore vatru - rekao je Mazejkin, i podsetio da od 17. januara do juče ukrajinska vojska nije kršila primirje.

Od leta 2020. u Donbasu je na snazi prekid vatre, koji podrazumeva potpunu zabranu pucanja, stacioniranja oružja u blizini naseljenih mesta, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih operacija. Međutim, podaci ruskih službi bezbednosti pokazuju da je Kijev koncentrisao polovinu svojih trupa ka Donbasu. Ruski mediji naglašavaju da tenzije u ovom regionu raspiruju SAD i druge zemlje NATO koje snabdevaju Ukrajinu oružjem i vojnim instruktorima.

NATO GENERALI PRIZNAJU Ako krenemo na Rusiju na ovom mestu će nas slomiti

I dok je drama u vezi s ukrajinskom krizom pojačana do maksimuma, na društvenim mrežama se šire fotografije muškaraca skrivenih lica, s američkim obeležjima, koji se navodno nalaze na istoku Ukrajine. S obzirom na okolnosti, niz fotografija iz Donbasa na kojima se vidi grupa Amerikanaca u borbenoj opremi sa vatrenim oružjem nije mogla proći nezapaženo. Misteriozna „Forward Observation Group“, koji se sastoji uglavnom od bivših američkih vojnika, dospela je u centar pažnje nakon što su se u grupama na društvenim mrežama pojavile fotografije i komentari o boravku u zoni sukoba. Muškarci s obeležjima američke zastave delili su svoje slike, zamagljenih lica, kada su stigli u oblast Severodonjecka.

- Tu je raspoređena 53. zasebna mehanizovana brigada Kopnene vojske Ukrajine. Ona uključuje bivše borce iz bivšeg zloglasnog dobrovoljačkog bataljona Aidar, u kojem su delovali desničarski pojedinci koje je i zapadna štampa opisivala kao neonaciste - javila je TV mreža „Russia Today“.

NEMAČKI ŠAMAR BAJDENU: Ako Rusija bude napadnuta...

Veb-stranica Forward Observations Group ne pruža nikakve informacije o tome ko su i šta rade. Jedini podaci koje sajt sadrži je opis individualnog kompleta za prvu pomoć po ceni od 85 dolara. Ipak, ruski mediji podsećaju da je izvesni Derik Bejls, osnivač grupe, dospeo na naslovne strane prošle godine pod etiketom „bivši američki vojnik kritikovan zbog ratnog putovanja u Ukrajinu s neonacistima“, kako je objavio portal Vajs.

Ukrajina planira ofanzivu na Donbas

Generalštab ukrajinske vojske planira ofanzivu na region Donbas, uz uputstva američkih savetnika, izjavio je danas zamenik šefa milicije Donjecke narodne republike Eduard Basurin.

- Prema našim obaveštajnim podacima, ukrajinski Generalštab, uz uputstvo američkih savetnika u ukrajinskom ministarstvu odbrane, pravi finalne planove za ofanzivu na Donbas. Datum početka agresije prema našem narodu biće određen kada se stvore jurišne grupe i kada operaciju odobri Ukrajinski savez za nacionalnu bezbednost i odbranu. Imamo dokaze da ukrajinska vojska planira da pošalje u zonu konflikta tri brigade, koje se smatraju borbeno najspremnijim i sposobnim da sprovedu glavne udare - rekao je Basurin.

 

Tokom sastanka u Moskvi prošle nedelje, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je tvrdio da američke privatne vojne kompanije pripremaju „provokaciju koristeći nepoznate hemijske komponente“, a njihove trupe su stacionirane u regionu Donjecka.

NATO POSLAO PORUKU RUSIJI Spremni smo na sve!

- Identifikovali smo prisustvo preko 120 pripadnika američkih plaćeničkih grupa u gradovima Avdijevka i Krasni Liman za izazivanje provokacija. Tenkovi s municijom punjenom neidentifikovanim hemijskim komponentama dostavljeni su u gradove da izazovu provokacije - rekao je Šojgu, a citira TASS.

Međutim, više izvora u zapadnim privatnim vojnim kompanijama insistiralo je na tome da u Ukrajini nema američkih plaćenika, jer Ukrajinci „to jednostavno ne mogu da plate“.

RUSIJA I KINA STALE U ZAJEDNIČKI BLOK Udruženi u borbi protiv Amerike

- Dovođenje čak i malog tima velike američke kompanije na godinu dana koštalo bi više od celokupnog budžeta Ukrajine za odbranu. Ugovor za sto plaćenih obučenih specijalaca s kompletnim naoružanjem i tehnikom vredi 15 milijardi dolara godišnje. Niko ne želi ovaj rat, iz bezbroj finansijskih i pravnih razloga - rekao je za „Russia Today“ jedan bivši oficir američkih „Foka“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading