MILANOVIĆ NA LISTI NEPRIJATELJA UKRAJINE "Možda mu je ugrožena sigurnost"
EPA/Etienne Laurent

Zajcev je u četvrtak izrazio zabrinutost za sigurnost hrvatskog predsednika nakon što je Zoran Milanović dao nekoliko izjava koje su u javnosti protumačene kao proruske.

- Bilo koji zapadni funkcioner  koji iznese stanovište drukčije od službenog platiće svojim ugledom, karijerom, a moguće je i da će mu biti ugrožena sigurnost. Tako je viceadmiral Kay-Achim Schönbach, zapovednik nemačke mornarice, prisiljen na ostavku nakon što je izjavio da je Krim zauvek izgubljen. Hrvatski predsednik Zoran Milanović, nakon izjave da Ukrajini nije mesto u NATO-u, uvršten je u bazu podataka na ekstremističkoj stranici Mirotvorac, koja objavljuje osobne podatke samozvanih neprijatelja Ukrajine - rekao je Zajcev, piše Tportal.

Zatim je dodao:

- Kao što znate, novinar Roman Cimbaljuk, koji je završio na toj stranici zbog suprotstavljanja ukrajinskom režimu, kasnije je ubijen. U takvoj atmosferi nije čudno to što između Donbasa i Kijeva napetosti ne prestaju - dodao je.

Mirotvorac je nacionalistička internetska stranica u Ukrajini na kojoj njeni tvorci objavljuju informacije o "neprijateljima Ukrajine", odnosno onima čije akcije podrivaju narušeni teritorijalni integritet zemlje. Među onima koji stoje iza internet stranice ima i aktera koji su povezani s ukrajinskim vlastima.

Predsednik Milanović na Mirotvorcu je optužen za "čin humanitarne agresije" protiv Ukrajine, pomaganje ruske agresije, distribuciju ruske propagande te podršku i opravdavanje ruske agresije protiv Ukrajine.

Ruski i ukrajinski mediji mnogo su pisali o izjavama hrvatskog predsednika koji je rekao da se Zagreb mora distancirati od tamošnjih događanja, posebno dođe li do eskalacije. Zatim je dodao da zemlji nema mesta u NATO-u te da se premijer Andrej Plenković svojim putem u Kijev ponašao šarlatanski. Sve te izjave navode se na internetskoj stranici.

Mirotvorac se našao u više kontroverzi, a objavljivao je i adrese domaćih političara pre nego su ubijeni. Dobitnica Nobelove nagrade za književnost Svetlana Aleksijevič dobila je pretnje nakon što je navedena na stranici kao "neprijatelj Ukrajine".

Ruska vlada već godinama upozorava na ekscese nacionalističkih organizacija i internetskih stranica u Ukrajini te kritikuje Zapad što i dalje podržava Kijev. S druge strane, mnogi upozoravaju da Moskva iskorišćava te izjave kako bi prikazala celu ukrajinsku politiku kao ekstremističku.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading