KINA BLOKIRALA SANKCIJE SAD SEVERNOKOREJCIMA: Kina blokirala sanskije Vašington je u UN tražio mere kao odgovor na Kimovo nedavno ispaljivanje raketa!
EPA

Petnaest članova Saveta bezbednosti UN imaju do 21 sat po srednjeevropskom vremenu da se izjasne o američkom zahtevu upućenom prošle nedelje. Kina je blokirala zahtev dva sata pre novog sastanka Saveta bezbednosti iza zatvorenih vrata o Severnoj Koreji, na zahtev Vašingtrona.

Prema važećim propisima UN ova blokada traje šest meseci. Moguće je da neka zemlja članica SB produži blokadu dodatna tri meseca zatim još jedan dan pre nego što predlog nestane definitivno iz agende UN.

Diplomate su navele da nije isključeno da do isteka roka još neka zemlja blokira ovaj zahtev, implicitno misleći na Rusiju.

Moskva je dugo na istoj liniji sa Pekingom oko nenaglašavanja pritisaka na Pjongjang i traži ublažavanje medjunarodnih sankcija prema toj zemlji iz humanitarnih razloga.

Vašington je 12. januara kaznio tih pet Severnokorejaca sankcijama, i zatim tražio i od UN i Komiteta za sankcije zaduženog za Severnu Koreju da uvede mere za tih pet pojedinaca.

Bil Gejts upozorava na novu pandemiju - Alo.rs

Svaku odluku Komiteta za sankcije moraju jednoglasno da podrže svih 15 članova Saveta bezbednosti UN. Vašington optužije tih pet osoba da su vezane za severnokorejski program oružja za masovno uništenje.

Kina je u ponedeljak ponovo otvorila svoju granicu sa Severnom Korejom za prevoz robe posle dve godine zatvaranja zbog pandemije kovida-19.

Današnji sastanak Saveta bezbednosti UN o Severnoj Koreji, drugi za 11 dana, treba da odgovori na brojne raketne probe koje je Severna koreja izvela poslednjih dana, rekla je danas američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild.

"Razgovaraćemo o tome kako odgovoriti na poslednje probe koje su neprihvatljive", rekla je američka ambasadorka.

TEŽAK UDARAC ZA SAD Rusija se oslobađa američkih hartija od vrednosti - Alo.rs

Prošle nedelje, pošto nije postignut konsenzus oko zajedničke deklaracije Saveta bezbednosti tokom prvog sastanka o Severnoj Koreji, SAD, Albanija, Francuska, Irska i Velika Britanija kojima se pridružio Japan pozvali su zajedno Severnu Koreju da se uzdrži od svake nove destabilizirajuće akcije, posle njenog ispaljivanja hipersonične rakete.

Severna Koreja je odgovorila na to novim ispaljivanje projektila.

Danas je Pjongjang zapretio da bi mogao da nastavi svoje probe nuklearnih i balističkih raketa dugog dometa, na sastanku politbiroa pod upravom Kim Džong-una.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading