UPOZORIO JE NA KORONU DVE GODINE RANIJE: Bil Gejts sada ima novu CRNU PROGNOZU - evo koje rešenje nudi
Tanjug/Ap

Saosnivač „Majkrosofta“ obećao je da „Fondacija Bil i Melinda Gejts“ planira da donira 150 miliona dolara Udruženju za inovacije u spremnosti na epidemiju.

Napomenuo je da bi svet, iako su varijante delta i omikron među „najprenosivijim virusima ikada viđenim“, mogao biti pogođen virulentnijim patogenom, koji bi ubio mnogo više ljudi.

„Ulaganjem u istraživanje vakcina i proizvodne kapacitete kako bismo bili sigurni da će buduće vakcine brzo biti dostupne širom sveta, vlade se mogu pripremiti za nove epidemije“, rekao je Gejts.

„Kada govorimo o trošenju milijardi da bismo uštedeli milijarde ekonomske štete i desetine milijardi života, to je prilično dobra polisa osiguranja“, rekao je Gejts.

Udruženje za inovacije u spremnosti na epidemiju pokušava da prikupi 3,5 milijardi dolara kako bi skratilo vreme potrebno za razvoj nove vakcine na 100 dana.

Gejts je ovoj grupi pripisao zasluge za spasavanje života pomažući u finansiranju ispitivanja nekoliko vakcina koje su sada odobrene za vakcinaciju protiv kovida-19, ali je istakao da adekvatne zalihe nisu dovoljno brzo stigle do zemalja u razvoju.

„U pitanju je novac stavljen na rizik kako bi se testiranja unapredila“, rekao je on. „Dakle, postojala je ogromna globalna korist. Sada smo svi mnogo pametniji i treba nam više kapaciteta za sledeći put.”

Podsećamo, Gejts je pre dve godine upozorio je da bi, tada neimenovana, pandemija mogla da ubije na desetine miliona ljudi ukoliko se sa njom ne suočimo kako treba.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading