"RUSIJA SPONZOR TERORIZMA" Američki kongres se osilio, sada predlažu nove sankcije!
Foto: Youtube/Printscreen

„(Predlog zakona) o uvođenju sankcija protiv Ruske Federacije i u druge svrhe“, piše u saopštenju.

Napominje se da je predlog dostavljen 19. januara. Incijativu je podržalo još 38 kongresmena. Tekst nacrta zakona za sada nije zvanično objavljen.

Prema informacijama lista „Vašington post“, predlog zakona je nazvan Zakon o odgovornosti Putina i uključuje sledeće stavke:

  • sankcije protiv predsednika Rusije Vladimira Putina, svih članova vlade, kao i sankcije protiv ruskih činovnika i oficira, među kojima su portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, premijer Mihail Mišustin, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin, ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško, šef predsedničke administracije Anton Vajno, prvi zamenik šefa administracije Sergej Kirijenko, predsednica Centralne izborne komisije Rusije Ela Pamfilova, predsednik Istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin, direktor FSB Aleksandar Bortnikov i drugi.
  • sankcije ruskim biznismenima: Romanu Abramoviču, Ališeru Usmanovu, Olegu Deripaski, Igoru Sečinu, Alekseju Mileru, Andreju Kostinu, Genadiju Timčenku
  • sankcije protiv novinara: glavne urednice novinske agencije „Rusija sevodnja“ i RT Margarite Simonjan, novinara Vladimira Solovjova i generalnogo direktora „Prvog kanala“ Konstantina Ernsta.
  • proglašavanje snaga u Donbasu „koje podržava Rusija“ teroristima i proglašavanje Rusije za državu-sponzora terorizma
  • zabrana finansijskih transakcija sa ruskim javnim dugom
  • mere protiv „Severnog toka 2“, uključujući organizacije povezane sa njim i njihove akcionare
  • prekidanje dijaloga o sajber-bezbednosti dok se ne završe napadi na američke institucije
  • zaustavljanje dijaloga o strateškoj stabilnosti sve dok je Krim ruski.

Američki predsednik Džozef Bajden je u sredu na konferenciji za novinare izjavio da je Vašington spreman da usvoji novi paket ograničenja protiv Moskve u slučaju zaoštravanja situacije oko Ukrajine. Među mogućim koracima naveo je i zabranu ruskim bankama da obavljaju transakcije u dolarima i isključenje sa SVIFT-a.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.

Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smešne i opasne.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading