LAVROV I BLINKEN SUTRA U ŽENEVI Nastavljaju se važni pregovori o bezbednosti
EPA

Glavna tema sastanka biće dalji koraci po pitanju pregovora o garancijama bezbednosti.

Oni su pre dva dana razgovarali i telefonom, kada je Lavrov, u kontekstu situacije na jugoistoku Ukrajine, pozvao državnog sekretara da ne širi spekulacije o navodno predstojećoj ruskoj agresiji, već da natera vlasti u Kijevu da u punom obimu realizuju Minske sporazume.

Blinken je juče boravio u Ukrajini gde je o aktuelnoj situaciji razgovarao sa predsednikom Vladimirom Zelenskim i ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom.

Njega očekuje i radna poseta Berlinu i susret sa nemačkom koleginicom Analenom Berbok koja je u utorak u Moskvi razgovarala sa Lavrovom.

Garancije bezbednosti

Poslednjih meseci Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.

Zbog toga je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio pisane, pravno obavezujuće, garancije Zapada da se neće dalje širiti prema ruskim granicama i da u tom delu Evrope neće raspoređivati naoružanje.

Razgovori na tu temu vođeni su protekle nedelje na tri nivoa - Rusija-SAD, Rusija-NATO i sa predstavnicima OEBS.

 

Komentari (0)

Loading